Beograd između Britanije i Rusije – šta su tačno potpisali Volas i Stefanović?

Vesti 21. jun 202119:31 > 20:17 7 komentara

Nedavna vežba u kojoj je srpska vojska sarađivala sa zapadnim partnerima prošla je ispod radara, ali ju je britanski Telegraf podigao na viši nivo objavom da je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio da je ta zemlja sa Srbijom potpisala sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije. Iz srpskog Ministarstva odbrane demantuju te navode. Nekadašnji ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović kaže za N1 da sporazum reflektuje interese obe strane i da ne očekuje ozbiljniji problem ni na relaciji Beograd-London, ni na relaciji Beograd-Moskva.

Ko je posle združenih srpsko-britanskih rafala u vojnoj vežbi „Platinasti vuk“ počeo da viče „Vuk, vuk“, kao u Ezopovoj basni? Ministri odbrana potpisali su sporazum kojim se, za London sprečava zlobni uticaj Rusije. A Beograd bi svoju neutralnost – da vuk bude sit, a sve ovce na broju.

Povezane vesti

„Povodom netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa Srbiji, nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio“, odgovorilo je Ministarstvo odbrane Srbije na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ili jeste. Britanski Telegraf prenosi intervju sa prvim ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva koji je došao u Srbiju. Iz naslova i teksta izvlači se zaključak da Volas želi Srbiju za glavnim stolom, da je potpisan sporazum i da će Britanija pomoći u pružanju otpora ruskoj manipulaciji.

„Na mestima gde vidimo aktivnosti drugih nacija koje slabe zemlje ili ih podrivaju ili pokušavaju da manipulišu njima, onda je, naravno, u našem interesu da se sa tim suočimo i podržimo te zemlje. Britaniji ne smeta što Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom, jer je Srbija vojno neutralna. Nismo u ruskoj igri da neku državu uzimamo zdravo za gotovo i pokušavamo da je nateramo da izabere“, kazao je Volas.

Činjenica je da se rusko mešanje ne spominje ni u zvaničnim saopštenjima dve strane posle sastanka u Beogradu, ni na sajtu britanske vlade. A Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su dve zemlje potpisale aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, bez detalja o sadržaju tog dokumenta. Ima li nesporazuma? Nekadašnji ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović objašnjava da Britanija još od početka 19. veka percipira Rusiju kao strateškog protivnika koga treba zaustavljati na svakom koraku – tu politiku Volas je prepoznao i u ovom sporazumu.

„Ja nisam uveren da se u tom tekstu nalazi bilo kakva rečenica koja može da dovede do zaključka do koga je tako eksplicitno došao ministar Volas, a isto tako sam siguran i da srpski ministar odbrane (Nebojša) Stefanović nije u poziciji da solira. Ne verujem da će dalje ova tema predstavljati ozbiljniji problem“, kazao je Popović.

Ali hoće li se kao na kraju Ezopove basne, vuk ipak pojaviti?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare