Beograd i Priština u zaustavnom vremenu – mogu li do dogovora za 48 sati?

Vesti 22. nov 202219:1414 komentara

A dan posle Brisela, Beograd ovako progovara - premijerka Brnabić poručuje da je Srbiji stalo do nastavka dijaloga, a šef diplomatije Dačić se nada da će međunarodna zajednica naći način da, kako kaže, zapreti Kurtiju. Za rešenje problema sa tablicama potrebno je više od dva dana smatra američki ambasador Hil.

Beograd i Priština prešli na američko računanje vremena – šta sve može ili ne može da se promeni za 48 sati. Predsednik u obilasku radova na izgradnji fabrike nemačke kompanije u Pančevu, vidno raspoložen, ali ne i za komentar na goruću političku temu. O njoj je prethodno razgovarao u Palati Srbija sa američkim ambasadorom.

POVEZANE VESTI:

„Podstakao sam predsednika Vučića da nastavi svoj konsruktivan angažman u procesu, u nadi da ćemo naći rešenje. Ne možemo dozvoliti da problemi poput tablica stanu na put važnijim temama, celokupnog pristupa ključnim razlikama. Mislim da je EU jasno stavila do znanja da je potrebno više od 48 sati, da bi volela da još 363 dana doda na to“, rekao je ambasador SAD Kristofer Hil.

I premijerka zahvalna predsedniku na konstruktivnom angažmanu – Brnabić novinarima objasnila šta je Vučić pokazao u Briselu.

„Koliko je Srbija široka u shvatanju kompromisa i koliko nam je stalo da nastavimo dijalog, kako bi obeshrabrili sve pokušaje destabilizacije na ovim prostorima“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

A srpski šef diplomatije poručuje da Beogard nije problem i da Priština, kako kaže, nikada neće biti deo rešenja bez međunarodnog pritiska.

„O tome da se nada da je rok pomeren da bi se našlo rešenje i da su prvi put EU i SAD jasno pokazale da Priština nije konstruktivna“, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Znači li odlaganje i kupovina vremena građanima na Kosovu? Urednica portala KoSSev odgovara da svaki sat mira i svaki sat normalnog funkcionisanja i te kako znači.

„Dve stvari – da ne bude nasilja i prihvatiće sve što Beograd dogovori, pa makar im se ne sviđalo“, smatra urednica KoSSeva Tatjana Lazarević.

Brisel trenutno na pauzi, ali samo što se tiče poruka za javnost, Stejt department razočaran što spor oko tablica nije rešen dogovorom, vreme curi.

Komentari

Vaš komentar