Beograd finansira vantelesnu oplodnju za parove s jednim detetom

Vesti 02. sep 202115:45 3 komentara
trudnica, trudnice, stomak, trudnoća, žena,
Shutterstock

Grad Beograd je raspisao javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na finansiranje troškova postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO) za parove sa jednim detetom, izjavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

„Grad Beograd je u 2021. godini za ove svrhe opredelio 30 miliona dinara. To znači da će 100 parova sa sekundarnim sterilitetom, koji već imaju jedno dete, a proteklo je najmanje četiri godine od ustanovljenog problema sa začećem, dobiti finansijsku pomoć Grada za postupak vantelesne oplodnje“, rekao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da će se postupci BMPO za parove koji su ostvarili pravo na finansiranje obaviti u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova sa sedištem na teritoriji grada Beograda, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja za obavljanje postupka BMPO.

„Cilj nam je da pomognemo parovima koji žele da prošire svoju porodicu a imaju problem sa začećem. Podrška porodici je jedan od strateških prioriteta Grada i siguran sam da ćemo i na ovaj način bar jednim delom uspeti u tome“, rekao je gradonačelnik.

Parovi koji se prijavljuju na ovaj poziv moraće, osim već pomenutih, da ispune i uslov da majka u godini u kojoj podnosi prijavu ne sme biti starija od 42 godine. Parovi koji ispunjavaju uslove prijave mogu podneti neposredno ili putem pošte na adresu: Grad Beograd – Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za zdravstvo, Kraljice Marije 1, pisarnica III sprat, zaključno sa 17. septembrom 2021. godine, u toku radnog vremena pisarnice od 7.30 do 15.30 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare