Beograd dobija nova 42 kilometra tramvajskih šina

Vesti 22. avg 202113:13 32 komentara
Bojana Janjić

Grad Beograd sutra objavljuje poziv za javni uvid u Plan generalne regulacije (PGR) šinskih sistema na teritoriji grada, kojim se predviđa, pored metroa i BG voza, širenje tramvajske mreže za 42 kilometra, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao za Beoinfo, da će to biti „prvi put u modernoj istoriji da Beograd planira kroz obavezujući skupštinski akt kako će razvijati šinske sisteme gradskog prevoza od metroa, preko gradske železnice, do tramvaja“.

On je objasnio da tim planom metro postaje „okosnica javnog gradskog transporta“, a planirane su linije Makiš-Mirijevo, Depo Bežanija-Mirijevo i linija Banjica-Blok 61-Bežanija.

Vesić je kazao da je dat i „poseban značaj“ razvoju gradske železnice, odnosno BG voza, kroz modernizaciju i proširenje postojećih kapaciteta, kao i daljem planskom širenju linija.

Prema njegovim rečima, tramvajska mreža biće proširena za ukupno 42,26 kilometara na šumadijskom, sremskom i banatskom delu grada.

„Tramvajska pruga gradiće se od okretnice na Banovom brdu prema Petlovom brdu, od Bloka 42 pa Bulevarom Milutina Milankovića ka Bežaniji i Bežanijskoj kosi i od okretnice kod Omladinskog stadiona preko Dunava na banatsku stranu Beograda“, rekao je Vesić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare