Beograd dobija linijski park – uz dobre strane, sagovornike N1 brinu prioriteti

Vesti 20. maj 202120:08 > 20:2539 komentara
Podeli:

Od Beton hale do Pančevačkog mosta prostiraće se linijski park. Javni uvid u urbanistički projekat trenutno je u toku, a celokupno područje plana obuhvata 66 hektara. Na idejnim rešenjima radilo je 55 mladih arhitekata. Park će se raditi tri godine, a koštaće oko 55 miliona evra.

Uz reku, kuda je nekad išla pruga, beogradska vlast gradiće linijski park. O postupku ne znamo mnogo. Znamo da na idejnim rešenjima radilo 55 studenata i mladih arhitekata iz Srbije i da je okvirna cena 55 miliona evra. Organizacija Transparentnost Srbija je ranije na pitanje o načinu formiranja cene od gradske vlasti dobila odgovor da ne postoji nikakva računica, nego i je to bila slobodna procena urbaniste na osnovu prosečne cene parka po kvadratu.

Povezane vesti:

„To je odmah signal da se zabrinemo da li je to prava cena, da vidimo dokumenta procene, ugovore, da ne dozvolimo da neko sutra kaže ne neće biti 55 miliona, nego 50, evo uštedeli smo vam pet miliona, a da je realna vrednost 20-25 miliona“, rekao je Zlatko Minić iz Transparentnost Srbija.

Ovaj projekat ima dobrih strana, potrebne su zelene površine, izrada idejnih rešenja uključivala je relevantne stručne institucije, nevladine organizacije, a mišljenje građana traženo je kroz ankete. Međutim, pored toga što ne znamo koliko zaista vredi uređenje čitave te oblasti, naši sagovornici navode da su problematični i prioriteti.

„Niko ne spori da treba urediti javnu površinu, ali da li je u javnom interesu urediti javnu površinu za pet miliona, pa 50 uložiti u kanalizaciju ili je urediti za 55 miliona“, dodaje Minić.

„Ono što jeste problem, je što se iza maske te idilične situacije, nekog zelenog raja u zaleđu samog priobalja omogućava dalja privatizacija obale Dunava, posebno u zoni marine Dorćol i omogućava izgradnja dodatnih lulsuznih kvadrata za privatnog vlasnika marine Dorćol“, smatra arhitektica Ksenija Radovanović.

Izvor : N1

A to je češka kompanija „Sebre“. Sa njenim predstavnicima predsednik se juče susreo u zvaničnoj poseti Pragu. Posebnu pažnju obratili su na ovaj projekat.

„Ovde smo gledali fantastičan projekat – marina Dorćol. To će sve da bude u zelenilu, recimo oni gde god da rade, šta god da rade, oni moraju da posade mnogo više stabala od onih koja bi bila posečena“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Planom za linijski park menja se i plan za marinu Dorćol i to na taj način što se broj kvadrata uvećava za 20 hiljada u korist privatnog vlasnika, objašnjava Radovanović i navodi i druge manjkavosti.

„Plan regulacije za linijski park ne tretira posebno šetalište uz Dunav u toj zoni, ali postavlja granicu uz samu liniju keja. A ono što je posebno interesantno je što se ukida postojeća javna zelena površina ispod krana koji je zaštićen kao kulturno dobro u sklopu Termoelektrane Snaga i svetlost“, kaže Radovanović.

Prema najavama gradskih čelnika, ubrzo bi trebalo da bude usvojen plan detaljne regulacije za linijski park, da bi njegova izgradnja počela na jesen, a planirano je da traje tri godine.

Komentari

Vaš komentar