Vesić: Besplatni udžbenici i tableti, do 2030. nijedan autobus na dizel

Vesti 29. jun. 202108:59 > 14:4437 komentara
Podeli:

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će Grad Beograd u saradnji sa Ministarstvom prosvete obezbediti pet besplatnih udžbenika za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, kao i besplatne tablete za učenike od trećeg do šestog razreda.

Vesić je za RTS izjavio da „pet udžbenika kupuje Grad Beograd“, i da će tim programom biti obuhvaćeno 34.000 dece, odnosno svi učenici prvog i drugog razreda na području grada.

On je najavio i da je grad nabavio i 67.592 tableta, koje će kao digitalnu verziju udžbenika koristiti osnovci od trećeg do šestog razreda, a deca će ih dobiti od 15. avgusta do 1. septembra.

„Tableti će biti vlasništvo roditelja. Svaki tablet će imati karticu sa besplatnim internetom da omogućimo deci da koriste digitalne udžbenike. Tableti će se zaključavati u 22.00 sata i otključavati u 6.00 ujutru, i moći će da se koriste samo za učenje“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, za svaku školu i područno odeljenje na području Beograda biće obezbeđen internet, kao i 6.752 laptopa za učenike i nastavnike.

„Preko 103.000 učenika biće obuhvaćeno ovim programom. Ovo što će Beograd izdvojiti nemaju mnogo bogatiji gradovi“, rekao je Vesić.

Vesić je dodao i da se od planiranih 25 vrtića, koliko je potrebno da ne bude liste čekanja za upis dece, „u ovom trenutku ili gradi ili završava osam vrtića“.

Ekološki vozni park GSP-a do 2030.

Grad Beograd će u ovoj godini nabaviti 100 autobusa na gas, a u planu je da 2030. nijedno vozilo ne bude na dizel, a sva vozila će biti ekološki prihvatljiva.

Vesić je izjavio da će u narednih pet godina Beograd nabavljati po 100 novih autobusa na gas, tako da do 2027. godine raspolaže sa 600 autobusa na gas, kao i da će se raditi na proširenju tramvajske mreže.

On je rekao da se grad „trudi da uradi sve što može da bicilistički i pešački saobraćaj dobiju prednost“, u cilju smanjenja zagađenja vazduha, i najavio da će u julu prvih 5.000 ljudi dobiti subvencije za kupovinu bicikla, kao i da će biti izgrađeno još 40 kilometara biciklističkih staza.

Komentari

Vaš komentar