Beloruska aviokompanija obustavila letove za Beograd

Vesti 28. maj 202121:57 39 komentara
belavia avion
REUTERS/Maxim Shemetov

Surčinski aerodrom "Nikola Tesla" saopštio je da ga je beloruska nacionalna aviokompanija "Belavia" obavestila da do kraja juna neće obavljati letove za Beograd.

Iz Aerodroma „Nikola Tesla“ za Radio Slobodna Evropa (RSE) nisu odgovorili na pitanje da li je ukidanje letova povezano sa zabranom preleta aviona beloruske kompanije preko teritorija država Evropske unije.

RSE za sada nije dobio odgovor kompanije „Belavia“ u vezi sa uticajem mera EU na njene letove na relaciji Beograd-Minsk.

POVEZANE VESTI:

Između Minska i Beograda, sa i bez presedanja, na mesečnom nivou je do sada bilo oko 25 letova različitih kompanija.

Evropska unija je ove nedelje zatvorila svoj vazdušni prostor i aerodrome za beloruske avione i preporučila evropskim aviokompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

Šefovi država i vlada EU zatražili su u ponedeljak uveče usvajanje „neophodnih mera“, koje, između ostalog, obuhvataju i zabranu preleta aviokompanije „Belavia“ kroz vazdušni prostor EU.

Te mere su uvedene nakon što su beloruske vlasti u nedelju primorale avion kompanije „Rajaner“, na letu od grčke Atine do litvanskog Vilnjusa, da sleti u Minsk, gde su uhapsile dvoje putnika, beloruskog opozicionog aktivistu i novinara Romana Protaševiča, koji je ranije pobegao iz zemlje, i njegovu devojku. Njemu u Belorusiji preti kazna do 15 godina zatvora.

Lideri EU su najoštrije osudili preusmeravanje aviona ka Minsku i hapšenje Protaševiča i njegove devojke i zatražili da oni budu odmah oslobođeni.

Kompanija „Belavia“ je od tada otkazala letove do Beča, Brisela, Amsterdama, Berlina, Rima i drugih evropskih gradova, do oktobra 2021. godine, navodi RSE.

Danas je objavljeno da je Rusija blokirala pristup svom vazdušnom prostoru za avione dva evropska prevoznika koji su izmenili plan leta na putu za Moskvu, kako bi zaobišli beloruski vazdušni prostor, što ruske vlasti nisu odobrile. Kremlj je, međutim, naveo da je pristup avionima Er Fransa i Austrijan erlajnsa uskraćen iz „tehničkih razloga“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare