Beljanski: Napadima na advokate se ne pridaje dovoljno pažnje u javnosti

Vesti 12. maj 202217:23 > 17:28 2 komentara
Vladimir Beljanski
N1

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski izjavio je u Danu uživo da je veliki broj nerešenih slučajeva napada na advokate i istakao da je krajnje zabrinjavajuće to što se, prema mišljenju AKV, "takvim slučajevima ne pridaje dovoljno pažnje u javnosti". "Ne samo u javnosti, nego i od strane policije i tužilaštva. Takvi slučajevi po pravilu što su teži, sve manje je sudskih ishoda i pravosnažnih presuda, ali i otkrivanja počinilaca", kaže on.

Prema rečima Beljanskog, veliki je broj nerešenih slučajeva napada na advokate.

„Poslednji napadi koji su se dogodili su napad na kolegu Dragana Konjevića u Somboru kada mu je zapaljen automobil, pre toga je bilo još paljenja automobila, pre toga bacanje bombe na kuću kolege dr Miroslava Đorđevića u Zrenjaninu, toga ima mnogo, uključujući i ubistva, na primer kolege u Beogradu Miše Ognjanovića, bilo je toga nažalost još“, kaže on.

Kako je rekao, ono što je krajnje zabrinjavajuće je da se, prema mišljenju AKV, „takvim slučajevima ne pridaje dovoljno pažnje u javnosti“.

Pročitajte još

„Ne samo u javnosti, nego i od strane policije i tužilaštva. Takvi slučajevi po pravilu što su teži, sve manje je sudskih ishoda i pravosnažnih presuda, ali i otkrivanja počinilaca. U današnje vreme smatram da je nemoguće da ukoliko policija učini maksimalni trud u otkrivanju počinioca da to ne može da učini, gradovi su nam pokriveni video-nadzorom, postoje i privatne kamere, policija ako se potrudi da otkrije snimke, prikupi, uporedi sa baznim stanicama i kretanjem mobilnih telefona, ako to uporede sa listinzima, mislim da je skoro nemoguće da se ne dođe do podataka ko su počinioci“, kaže Beljanski.

Ima utisak, kaže, da to prolazi kao sekundarno krivično delo kome se ne pridaje dovoljno pažnje.

„Mi smo sastavni deo pravosuđa, neophodni smo za zaštitu ljudskih prava, zastupanje pred sudom i pravično suđenje, a očigledno da pažnju koja je neophodna za zaštitu ne dobijamo od same države. Prinuđeni smo bili da održimo okupljanje i izrazimo nezadovoljstvo“, kaže.

Dodaje da je zaštita bezbednosti advokata nešto čemu se pridaje mnogo više pažnje u mnogim drugim razvijenim zemljama.

„Očekujem da ćemo naći zajednički jezik sa Ministarstvom pravde, sam poziv je dobra volja da se nešto u tom pogledu učini“, kaže.

Uporedio je situaciju sa napadima na novinare i izrazio mišljenje da „ipak najdrastičniji, najstrašniji napadi na novinare imaju sudski epilog“.

„Imamo postupak koji je pri kraju za ubistvo Slavka Ćuruvije, paljenje kuće Milana Jovanovića, nije zaboravljeno ubistvo Milana Pantića… Ne trudim se da hvalim državu da je rešila sve probleme napada na novinare, ali pravim razliku dokle se stiglo, jer se u napadima na advokate obično ne otkriva ni ko je počinilac, niti ima pomaka u istragama“, kaže Beljanski.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare