Beleška o udesu gradonačelnice Niša još tajna za javnost, konačno stigla u sud

Vesti 30. nov 202113:24 > 15:18 20 komentara
N1/arhiva

Posle više meseci službena beleška o udesu u kojem je učestvovala gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski pojavila se u Prekršajnom sudu u Nišu, ali za medije - ona je i dalje tajna. Naš dopisnik iz Niša javlja da se čini da MUP želi od javnosti da sakrije ovaj slučaj. I advokat Vladimir Domazet, koji je i bivši niški funkcioner, kaže da ta službena beleška ne može da bude tajna i da bi najbolje bilo da je gradonačelnica lično pokaže javnosti i da se ta zavrzlama konačno reši.

Reč je, naime o službenoj belešci sa saobraćajne nezgode kod Sokobanje u kojoj je još tokom jula učestvovala gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ona je, prema sopstvenim tvrdnjama, upravljala službenom škodom dok je išla – službeno u svoje rodno mesto. Automobil je oštećen. Policija je odbila da dostavi N1 zapisnik sa uviđaja, a mesecima ga nije dostavljala ni Prekršajnom sudu, gde su po službenoj dužnosti formirali predmet. Naš reporter je tek danas dobio informaciju od predsednika tog suda da je beleška konačno stigla u sud.

Povezane vesti

Podsećamo, MUP Srbije nije dostavio traženu kopiju beleške našoj tv uz obrazloženje da to ne čine zbog zaštite ličnih podataka u dokumetu, dok su portalu Južnih vesti saopštili da ni ne poseduju belešku.

„Pre 15 minuta dobio sam potrvdu od Prekršajnog suda da im je dostavljena službena beleška. Pre nedelju dana se dogodilo da službene beleške nisu bile u Prekršajnom sudu iako je od nezgode prošlo više meseci“, rekao je reporter N1 Milan Stojanović.

On ističe da mu se na osnovu svega čini da MUP želi da od javnosti sakrije dokumenta o udesu.

Advokat Vladimir Domazet, koji je bivši gradski funkcioner za N1 kaže da zapisnik o nesreći mora da bude u Prekršajnom sudu pošto taj sud ceni da li ima elemenata prekršaja. „Svaki zapisnik, a ovde se radilo o udesu, policija mora da dostavi sudu osim ako smatra da se radi o krivičnom delu, a onda ga dostavlja Tužilaštvu. Svaki drugi udes, koji nema elemenata krivičnog dela i u kojem nema povreda ili štete velikih razmera, ide u Prekršajni sud“, kaže Domazet.

Upitan da li je u redu da policija ne želi da dostavi medijima zapisnik uz obrazloženje da to ne može da učini zbog zaštite ličnih podataka, advokat Domazet ističe da taj zapisnik ne može da bude tajna, pošto njega moraju da dostavljaju svakom osiguravajućem društvu koje ga bude tražilo zbog naplate, kao i strankama. „Zaštita podataka je druga stvar“, rekao je Domazet i dodao da je činjenica da postoje neki podaci koji ne smeju da se koriste, ali da oni mogu da se zaštite pre javnog objavljivanja.

Domazet naglašava da dokumeti od javnog značaja moraju da budu transparentni.

Na pitanje da kao bivši funkcioner prokometariše izjavu Sotirovski da je na put kada se dogodio udes išla sama službenim vozilom i da nije imala vozača zbog brzine posla i obaveza koje je imala, Domazet kaže da dok je bio na funkcijama u gradu nikada nije lično vozio službeni automobil i da je to uvek radio vozač.

„Nekoliko puta sam vozio na službenim putovanjima, ali sam tada koristio sopstvena kola“, rekao je advokat.

„Mislim da postoji jak razlog da treba da bude službeni vozač i da treba izbegavati tu stvar, mada samo po sebi, to nije prekršaj“, rekao je Domazet.

Povodom činjenice da se protiv dva gradska funkcionera vode dva postupka za saobraćajne prekršaje (pored Sotirovske, i protiv predsednice Skupštine grada) a da mediji ne mogu da vide službeni zaključak, Domazet navodi da u svakom slučaju postoji prezumcija nevinosti i da li će biti oni biti oglašeni krivim ali da moraju kao javne ličnosti da se suoče s odgovornošću. „To se tiče same ličnosti da li želi da snosi konsekvence. Po meni je ovo suviše otišlo i zapisnik bi gradonačelnica mogla da pokaže medijima, da se ova zavrzlama brže reši“, rekao je advokat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare