Bekić: Polazak u školu povećaće broj inficirane dece, vakcinacija posustaje

Vesti 23. jan 202209:34 > 11:5021 komentara
Moderna, vakcinacija, Sajam
Izvor: N1

Koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima Zoran Bekić rekao je za RTS da je imunizovano nešto više od 58,8 odsto populacije, tri miliona i 120.000 stanovnika, a 33 odsto je primilo treću dozu. Ocenjuje da će polazak u školu povećati broj inficirane dece jer se omikron brzo širi. Ako dođe do pogoršanja epidemijske situacije, tada se planira i otvaranje kovid sistema na Sajmu, istakao je Bekić.

Povezane vesti

Đaci se sutra vraćaju u školske klupe. U nižim razredima osnovne škole nastava je neposredna, a stariji osnovci i srednjoškolci nastavu slušaju po kombinovanom modelu.

Pedijatar Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima u Beogradu rekao je da ako poredimo brojeve inficirane dece u Domu zdravlja u Savskom vencu, krajem prošle godine bilo je jedno do dvoje dece dnevno, a sada 12 do 14 dece, to su za sada predškolska deca.

„Broj nije tako veliki kao krajem oktobra kada je u Domu zdravlja bilo 20 do 24 dece. Polazak u školu povećaće broj inficirane dece jer se omikron brzo širi“, rekao je Bekić, gostujući u Dnevniku RTS.

Izvor: RTS

U Srbiji ima od 14.000 do 18.000 novozaraženih svaki dan, ali Bekić ukazuje da su brojevi duplo veći zato što ne dođu svi na pregled, neki ostanu kod kuće jer očekuju da će to proći zbog blažeg soja.

„Kod nas su brojevi od 520 do 580, što je tri do četiri puta više nego krajem prošle godine. Dobro smo se organizovali, imamo sedam kovid ambulanti i čekanje nije duže od pola sata“, rekao je Bekić.

Savet roditeljima

Bekić je dao savet roditeljima – potrebno je da se imunizuju jer će tako najbolje zaštiti svoje dete, ovaj talas epidemije doneo je veliki broj hospitalizovane dece.

Populacija dece od 12 do 17 godina je najmanje imunizovana, 3,8 odsto je imunizovno, odnosno 15.000 – to je relativno mali broj, kaže doktor.

Ko obavezno da dođe u ambulantu

Dr Bekić kaže da je potrebno da svi koji imaju simptome koronavirusa dođu u ambulantu i dodaje da se primarna zdravstvena zaštita adaptira se postojećim uslovima.

„Ne mogu građani da ocene da li će nešto ući u komplikaciju ili neće. Pokušavamo da pružimo uslugu svim građanima. Pre svega treba da dođu stariji građani koji imaju komorbiditete jer su najrizičnija grupa. Za sada mladi i radno sposobno stanovništvo su najviše u kovid ustanovama, ali kada virus počne da mnogo više cirkuliše kroz stariju populaciju očekujem da će biti potencijalni problem“, kaže Bekić.

Sigurno je da su zdravstveni radnici umorni, na prvoj liniji su fronta, kaže on i dodaje da je u Domu zdravlja Savski venac 12 odsto radnika na bolovanju, ali ne nedostaje motiva i entuzijazma da se sve uradi na pravi način.

„Svako će imati adekvatnu uslugu“, rekao je on.

Kako teče vakcinacija u Srbiji

Bekić kaže da je imunizovano nešto više od 58,8 odsto populacije, tri miliona i 120.000 stanovnika, 33 odsto je primilo treću dozu.

Prema njegovim rečima, trenutno je manje interesovanje za imunizaciju.

„Od 1. januara do sada aplikovali smo manje doza nego što smo aplikovali samo jednog dana u februaru ili martu 2020. godine, kada je bilo 80.000 doza, sada ni 80.000 doza za 20 dana“, kazao je Bekić.

I dalje je imunizacija jedini put da se izborimo sa koronom, podvlači on i dodaje da je na Sajmu aplikovano oko 555.000 doza, 238.000 prvih, 220.000 drugih i 94.000 trećih doza.

Sajam ostaje vakcinalni punkt, neki se gase

Zbog manjeg interesovanja za imunizaciju, ujutru se zatvaraju vakcinalni punktovi Stadion, Rajićeva i Ikea, ostaje Galerija koja će raditi od 12 do 20 časova i svi drugi punktovi u domovima zdravlja, rekao je dr Bekić.

„Ako dođe do pogoršanja epidemijske situacije, tada se planira i otvaranje kovid sistema na Sajmu“, zaključio je Bekić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar