Beker: Ako 45 odsto žena kaže da se ne oseća bezbedno, to je samo po sebi alarm

Vesti 07. jun. 202218:37 > 18:387 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ako 45 odsto žena kaže da se ne oseća bezbedno, to je već jedan veliki alarm. Ne moramo da dočekamo da se svima nešto desi da bismo reagovali, kaže za N1 Kosana Beker iz udruženja FemPlatz.

U Pančevu svaka šesta žena ne ide noću sama, u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac da bi se osećala bezbednije, navodi su rezultata prvog nacionalnog istraživanja o nasilju prema ženama i devojčicama u javnom prostoru u Srbiji u organizaciji udruženja FemPlatz i uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Šokantni su podaci da se u Srbiji 45 odsto žena plaši silovanja, a 12 odsto je prijavilo da se suočilo s nasiljem.

POVEZANE VESTI

"Ti podaci nam govore mnogo. Mi smo ispitivale i to, kako se žene osećaju, a onda i šta im se desilo. Ako 45 odsto žena kaže da se ne oseća bezbedno, to je već jedan veliki alarm. Ne moramo da dočekamo da se svima nešto desi. Prosto je naš osećaj nešto što nas, ja mislim, jako retko vara", kazala je Beker.

Kako je rekla, u Srbiji je nasilje prema ženama uopšte rasprostranjeno.

"Nasilje koje je prisutno svakodnevno, a ovo je ono što se dešava u privatnoj sferi. Mi smo se sada prebacile na javnu sferu. Nismo imali nacionalno istraživanje do sada, čujemo od žena šta se dešava, ali nismo imali podatke kako to sada izgleda za celu teritoriju Srbije", rekla je.

Na pitanje koja su to mesta koje su žene označile kao nebezbedna, Beker navodi da se uglavnom radi o istim mestima.

"To su javni prevoz, to su neosvetljena mesta, stajališta javnog prevoza, pogotovo ako i ona nisu dobro osvetljena. To su ta neka mesta na koja treba da se obrati pažnja. Takođe, u svakom gradu ima još i nekih dodatnih mesta, neki mračni park, neke kutke, mesta koje žene i devojčice predstavljuja kao pretnje", rekla je.

Istraživanje je, kaže Beker, pružilo mogućnost uvida u različite grupe.

"Recimo, pokazalo se da je npr. strah od seksualnog nasilja jako visok, ali da kako starimo, taj strah opada. Kod devojaka, mlađih žena, postoji određeni broj koji se boji džeparenja, napada tog tipa, ali je on mnogo manji kod žena preko 59 godina. S druge strane, ima razlike selo-grad. Recimo, mogli bismo da kažemo da žene po selima i manjim mestima se osećaju bezbednije u javnom prostoru. Ali to je deo koji se odnosi na njihovu percepciju, kad ste u malom mestu. Mada, i tu ima mesta na kojima se osećaju nebezbedno", pojašnjava.

Beker kaže da je zanimljiv jedan od podataka u istraživanju.

"Više od 75 odsto žena je na pitanje ko je odgovoran za njihovu bezbednost, reklo da su same odgovorne. Da su bezbedne onoliko koliko se one paze, čuvaju, ograničavaju sebi kretanje noću... A kada smo pitale šta one rade, kažu - neke nose suzavac, biber sprej, šokere, to je manji deo. Ima žena koje telefoniraju, osvetljavaju put, govore malo glasnije. To je čitav niz situacija, kada se osećate nebezbedno i imate ideju da ćete se nekako zaštititi", priča Beker.

Dodaje i da se nada da će rezultati ovog istraživanje dati rezultate.

"Da će doprineti da za dve, tri godine možemo da sednemo i kažemo - malo se promenilo. Ova pojava je široko rasprostranjena, svuda su žene izložene nekim oblicima nasilja, i ovo je ne samo signal za državu, već i za lokalne samouprave, da se od samog mesta krene", zaključila je Beker.

Komentari

Vaš komentar