Bečej bez ginekologa, pacijentkinje uzorke uzimale same

Vesti 13. dec 202209:24 26 komentara
Shutterstock

Ginekolog u Domu zdravlja Bečej je u pritvoru, a druga doktorka ne može da piše upute i recepte. Pacijentkinje moraju da se leče privatno, uzorke uzimaju same, a plate, zbog proceduralnih propusta, ne mogu da im budu isplaćene na vreme. Dom zdravlja saopštio da je od ponedeljka, 12. decembra, angažovao još jednog ginekologa.

Od 23. novembra, od kada se ginekolog Doma zdravlja Bečej S. M. nalazi u pritvoru, pacijentkinjama zbog nedostatka ginekologa (drugi na specijalizaciji) nema ko da napiše upute, ispuni hranarinske liste, prepiše lekove, niti izvrši neophodne analize potrebne kao priprema za operaciju.

„Sam svoj doktor“ ili ipak odlazak kod privatnika

„Pred odlazak na operaciju zbog neslaganja u rezultatima analize dve laboratorije, otišla sam u Dom zdravlja na konsultacije, gde mi je sugerisano da uzorak VS (vaginalni seket) uzmem samostalno, jer je hitno, a doktorka je u gužvi, pa mi je ukratko objašnjeno kako to da uradim kod kuće, nakon čega mi je data prozirna epruveta sa štapićem. Nakon što sam samoj sebi uzela VS, epruvetu sam odnela u privatnu laboratoriju. Iako nisam osećala nikakve simptome, niti promene u vaginalnoj flori, rezultati VS analize nisu bili u redu, a sa takvim nalazom, u Betaniji u Novom Sadu nisu mogli da zaključe administrativni prijem, uputivši me nazad kod ginekologa DZ Bečej da se ispišu odgovarajući lekovi i vaginalete“, kaže za portal N1 pacijentkinja koja je želela da ostane anonimna, jer je „čeka je još jedna operacija i nastavak lečenja tom Domu zdravlja“.

Pred kraj terapije, kako kaže, otišla je u Dom zdravlja kako bi zakazala ponovno uzorkovanje, „ali od strane doktorke, jer se zaista nisam osećala sigurno da to ponovo sama uradim“.

„Ipak, rečeno mi je ogromna gužva, ‘vidite i sami’ (i jeste, videla sam, bila je gužva), da Dr Ubović ne može da me primi, i da VS uzmem samostalno – opet. Rekla sam sestri, preko šaltera, da mislim da ni prošli put ja to nisam dobro uradila, da ne znam ni koliko su uslovi kod kuće sterilni, ni da li sam pravilno vratila štapić u epruvetu, na šta je medicinska sestra rekla: ‘Ovo i onako ništa nije sterilno’, pokazujući mi epruvetu sa štapićem i neku staklenu pločicu, dajući mi oba umotana u papirni ubrus i naznaku da to što pre odnesem u laboratoriju, jer je uzorak osetljiv“, kaže naša sagovornica.

„Na putu ka kući, kontaktirala sam prijateljicu, inače medicinsku sestru, da joj kažem kako se ne osećam sigurno da sama uzimam VS, te da li bi ona bila ljubazna da to uradi, na šta je ona meni rekla – ni slučajno, ja nemam veze sa ginekologijom, to moraš u ordinaciji. Nakon toga, iskustvo sam podelila sa drugom prijateljicom, pa tako saznajem, indirektno, da ovaj način samostalnog uzorkovanja VS uopšte nije uobičajen za ginekološku praksu, i napokon odlučujem da sve odradim u privatnoj ordinaciji“, kaže ona.

Iz edicije „Fali Vam još jedan papir ili ovaj papir Vam nije validan“

Uz probleme sa kojima su se susretale pacijentkinje koje su bile prinuđene da urade neophodne analize pred operaciju, probleme zbog nepostojanja ginekologa u DZ Bečej imale su i trudnice, čak i one koje su kod ginekologa išle samo na redovnu kontrolu i popunjavanje hranarinskih lista.

“Kad sam htela da mi ispišu hranarinsku listu za novembar, rekli su mi da nemaju ginekologa, ali da će to moći da ispiše lekar opšte prakse, što je ona i učinila. U Fondu za zdravstveno su mi rekli da to ne prihvataju i da listu mora da popuni ginekolog, što znači da sam ja zapravo imala papir koji ništa ne vredi”, kaže za N1 naša sagovornica, koja je takođe, želela da ostane anonimna, jer “moraću još da idem u taj Dom zdravlja na preglede”.

Ona je dodala da je najviše iznervirana činjenicom da dve državne institucije, Dom Zdravlja i Fond, “nisu želele da privremeno reše takav problem, zbog kojeg smo samo mi pacijenti imali štete”.

“Kada sam se vratila u Dom zdravlja sestra mi je rekla da nazovem Dom zdravlja u Srbobranu i zakažem nov termin da mi oni ponovo izdaju uput za lekarsku komisiju. Tamo mi je ginekolog ispisala hranarinsku listu za novembar i konačno sam mogla da je dostavim firmi, ali je to bilo u petak, 9. decembra. Meni će sad zbog ovoga kasniti plata, jer lista nije dostavljena na vreme. Meni je novac potreban, a nervoza koju sam zbog svega ovoga dobila, a zbog njihove greške, kao trudnici, ali i bilo kome drugom sigurno nije potrebn“, kaže naša sagovornica.

N1 je kontaktirao Dom Zdravlja u Bečeju, odeljenje ginekologije, na kojem su nas uputili na direktora Slobodana Dimitrova, koji je trebalo da da izjavu za portal N1. Međutim, direktor se nije javljao ni na jedan od postojećih telefona, dok su zaposleni u njegovoj kancelariji tvrdili da je “tu negde” i da će “sigurno doći za 10 minuta”. Posle 12 puta po 10 minuta, odnosno dva sata, iz Doma zdravlja lokalnim medijima stiglo je saopštenje.

„Dr spec. ginekologije koji je zaposlen za stalno u našoj ustanovi, trenutno i do daljnjeg ne radi. Od 12. decembra angažovali smo još jednog dr spec. ginekologije, stalno zaposlen u Domu zdravlja Žabalj, dr Siniša Kurucin, koji će raditi kod nas svakog ponedeljka pre podne, ima pečat sa ID brojem (jer je zaposlen u državnoj ustanovi) ispisivaće sve što je potrebno od strane ginekologa (porodiljska odsustva, bolovanja, upute.. .). Dr S. Ubović, spec. ginekologije, radi i dalje kod nas u ustanovi, nastavlja sa redovnim zakazanim ginekološkim pregledima, utorkom, sredom, četvrtkom“, navodi se u saopštenju DZ Bečej.

Dakle, ginekološku papirologiju pacijentkinje u Bečeju moći će da završe samo ponedeljkom, a preglede, ako budu stigle na red, utorkom, sredom I četvrtkom. Ukoliko neko ginekološke probleme bude imao petkom ili vikendom, nije poznato kako bi oni mogli biti rešeni u okviru državne zdravstvene institucije u Bečeju. Kao i u slučaju naše sagovornice ostaje privatna praksa, za one koje mogu da plate.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare