Beba zaražena koronavirusom na respiratoru u KC Kragujevac

Vesti 16. apr. 202113:13 > 18:5517 komentara
Podeli:

Na Institutu za neonatologiju Kliničkog centra u Kragujevcu leči se novorođenče zaraženo koronavirusom koje je od trećeg dana života priključeno na respirator.

Beba je rođena 9. aprila, a lekari se bore da se opšte zdravstveno stanje novorođenčeta koje se nalazi na odeljenju intenzivne nege poboljša.

Kako je za N1 rečeno, kovid infekcija je stavljena pod kontrolu i lekari čine sve što je u njihovoj moći.

Načelnica Odeljenja za neonatologiju dr Dragana Ristić izjavila je za portal Nova.rs da je beba rođena u drugom gradu, a u Kragujevac je transportovana odmah po utvrđivanju infekcije.

Istakla je de se kod novorođenčeta razvila upala pluća zbog koje je beba ubrzano disala, te da su odmah počeli sa terapijom, ali da zdravstveno stanje još uvek nije stabilizovano.

„I pored terapije koju dajemo zapaljenski parametri su nastavili da rastu, došlo je do citokinske oluje, koja se javlja kao posledica infekcije koronavirusom. Danonoćno smo angažovani oko bebe i pratimo njeno stanje. U ovom trenutku je nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Dajemo sve od sebe, ali beba još uvek nije stabilnog stanja“’, kaže dr Ristić.

Kod bebe se, dodaje dr Ristić, kao posledica infekcije razvila i sekundarna plućna hipertenzija što dodatno komplikuje kliničku sliku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar