Batut: Obezbeđeno još vakcina protiv gripa

Vesti 29. dec. 202014:35
Podeli:
vakcina, vakcinisanje u Srbiji
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je, u skladu sa velikim interesovanjem građana za vakcinaciju protiv gripa, obezbeđena dodatna količina vakcina za sve one koji su zainteresovani da je prime, a koji to do sada nisu učinili.

Dostupne su dve vrste vakcina: trovalentna, proizvođača Instituta „Torlak“ i četvorovalentna vakcina, koju mogu primiti i osobe starije od 65 godina, odnosno sve osobe starije od 6 meseci života.

Pročitajte još

Sve vakcine protiv sezonskog gripa su besplatne za sve građane, a dostupne su na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

Sezona vakcinacije protiv gripa 2020/2021. godine počela je 1. oktobra 2020. i do sada je u Srbiji vakcinisano više od 400.000 osoba, što je rekordan broj, odnosno oko 100.000 osoba više nego prošle godine, naveo je Institut i dodao da u Srbiji još nije laboratorijski potvrđen virus gripa.

Vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja organizovaće se i sprovesti uz poštovanje svih mera za sprečavanje prenošenja korona virusa.

Institut je istakao da se vakcinacijom sprečava obolevanje od gripa, kao i pojava teških kliničkih formi gripa, praćenih različitim komplikacijama, koje za posledicu mogu imati i smrtni ishod.

Komentari

Vaš komentar