Batinanje u Šapcu: Zaštitnik građana utvrdio nesavesno postupanje policije

Vesti 26. nov 202211:40 67 komentara
Beta/Amir Hamzagić

Godinu dana nakon što je grupa nasilnika u Šapcu bagerom i motkama nasrnula na građane okupljene na ekološkom protestu, reagovao je i Zaštitnik građana, koji je ustanovio da je u ovom slučaju policija postupala “zakasnelo, nesavesno i neefikasno”, te preporučio da se protiv odgovornih policijskih službenika pokrene disciplinski postupak, saopštuile su organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme "Tri slobode".

Kako se navodi u saopštenju, ovakav zaključak je Zaštitnik građana doneo u postupku po pritužbi Beogradskog centra za ljudska prava, podnetoj zbog osnovane sumnje da je 27. novembra 2021. godine na mostu u Šapcu policija ciljano prepustila prostor batinašima, jer se sa lica mesta povukla neposredno pred sam napad, čime se oglušila o svoju zakonsku dužnost zaštite života, prava i sloboda građana Srbije.

Povezano:

Takođe, kako je već ukazivala Platforma “Tri slobode”, više prisutnih građana je tokom trajanja incidenta zvalo dežurnu službu policije, tražeći da policijski službenici što pre izađu na teren i zaštite ih od napada, na šta su im policijski službenici prekidali vezu, dodaje se.

Građani su, podseća se u saopštenju, tvrdili i da je napadu muškaraca sa čekićima i motkama sa nevelike udaljenosti svedočila i patrola saobraćajne policije, koja nije reagovala, i koja se vratila na most neposredno nakon što su fizički napadi okončani.

U postupku kontrole nad radom MUP-a Srbije, Zaštitnik građana je ustanovio da je policija u Šapcu načinila više propusta, usled kojih “nije na vreme sprečeno teže narušavanje javnog reda i mira i izvršenje više krivičnih dela”, a što je imalo za posledicu “lake i teške telesne povrede kod više građana, kao i imovinsku štetu na većem broju vozila”. S tim u vezi, Zaštitnik je MUP-u naložio da pokrene disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su postupali po pozivima građana, kao i da ga izvesti o ishodu navedenih postupaka, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dužno da Zaštitnika građana u roku od 30 dana obavesti o koracima koje je preduzelo da ove preporuke ispuni.

Najavljujemo da ćemo pomno pratiti ispunjenje preporuka, tok i ishod disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika PU Šabac, kako bismo osigurali da oni koji su svojim nesavesnim postupanjem ugrozili živote i bezbednost građana koji su iskoristili svoje ustavno pravo na miran protest, budu pozvani na odgovornost i adekvatno sankcionisani, navode organizacije okupljene u „Tri slobode“.

U okviru ove platforme okupljene su sledeće organizacije civilnog društva: Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Novi optimizam, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, CRTA, Catalyst Balkans, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Inicijativa A11 i Fondacija Slavko Ćuruvija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare