Barzut: Nemaju svi moć kao premijerka, želimo priliku da imamo i volimo decu

Vesti 17. maj 202219:44 9 komentara
N1

Dragoslava Barzut, LGBT aktiviskinja iz Građanskih inicijativa, povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije je u Danu uživo rekla da će Srbija morati da donese Zakon o istopolnim partnerstvima i istakla da nemaju svi u Srbiji moć kao premijerka, pa da im je najvažnija ljubav prema detetu i da im papir u vidu zakona ne treba.

Pročitajte još:

„Verujem da će taj zakon biti donet, samo je pitanje vremena. Mi smo se na to obavezali i to ćemo uraditi kao i druge stvari koje smo uradili, a za koje je postojao manji ili veći otpor u društvu“, rekla je Barzut.

Objašnjava da će taj zakon rešiti mnogo tehničkih i životnih problema, poput nasleđivanja ili posete partnera u bolnici. Jedno od pitanja koja bi zakon trebalo da reguliše je i pitanje dece, a sagovorncia N1 kaže da se to odnosi ne samo na decu koju žele da rode ili usvoje, već i na decu koja dolaze iz prethodnih brakova u novu istopolnu zajednicu.

„U Srbiji nemaju svi moć kao naša premijerka, nama treba sistem a ne moć. U dokumentarnom filmu je rekla ‘ja svoje dete volim i meni ne trebaju nikakvi zakoni. Moja ljubav je dovoljna za to dete’. Ispalo je kao da smo mi ostali neki administrativni ljudi, a ne volimo svoje dete“, ističe Barzut.

Ona napominje da postoji mnoštvo problema koje osobe koje imaju moć ne mogu da pretpostave, među kojima je to da ne možete dete da odvedete u vrtić, ne možete da ga izvedete iz zemlje… a sve to što odnos sa detetom nije zakonski regulisan.

„Naravno da svi volimo decu, samo je pitanje da li možemo i da li imamo uopšte priliku da ih imamo i volimo“, zaključila je Barzut.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare