Barzut: Kad čuju šta podrazumevaju istopolne zajednice, većina nema ništa protiv

Vesti 15. feb. 202118:41 > 18:4710 komentara
Podeli:

Izvršna direktorka organizacije Da se zna Dragoslava Barzut izjavila je u Danu uživo, govoreći o istopolnim zajednicama i pravima koja se pominju, da "kada ih raščlane i kažu koja su to prava, većina građana nema ništa protiv". "Na primer, da mogu da posetim partnerku u bolnici, to je jedan od članova tog zakona. Drugi bi bio da prilikom bolesti pomažemo, izdržavamo jedna drugu, treći da se može podići kredit i kupiti stan...", kaže ona.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo je zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, uz objavljivanje Polaznih osnova za izradu tog nacrta koji će potom biti prosleđen parlamentu na usvajanje. U grupi za izradu nacrta zakona je i organizacija Da se zna.

Barzut kaže da je teško u ovom trenutku taksativno reći šta je dobro, a šta loše.

„Radi se o polaznim osnovama, to još uvek nije nacrt, upravo je radna grupa i oformljena sa ciljem da se izradi nacrt. Detalji su i dalje dostupni široj zainteresovanoj javnosti, postoje i propusti, radi se o pravnim normama, nadam se da ćemo mi u radnoj grupi imati dovoljno vremena da sve to ispravimo, da zakon bude još bolji“, kaže ona.

Govoreći o pravima koja se pominju, objasnila je da „kada ih raščlane i kažu koja su to prava, većina građana nema ništa protiv“.

„Na primer, da mogu da posetim partnerku u bolnici, to je jedan od članova tog zakona. Drugi bi bio da prilikom bolesti pomažemo, izdržavamo jedna drugu, treći da se može podići kredit i kupiti stan…“, kaže ona.

Dodaje da deo o usvajanju dece nije regulisan, kao i da se deca pominju u delu izdržavanja.

Istakla je da joj se čini da postoje neke predrasude povodom toga da su LGBT organizacije u Srbiji neujedinjene.

„Mislim da je to posledica takođe negativnog stereotipa i mišljenja i ne znam zašto bi se LGBT organizacijama nametao imperativ jednakosti, kad postoje neke realne stvari, kao u drugim organizacijama, gde se mi razlikujemo. U većini ključnih stvari LGBT organizacije su uvek jedinstvene“, kaže ona.

Prema njenim rečima, neki okviri su da zakon bude predložen parlamentu na proleće.

„Po našem Ustavu, brak je zajednica muškarca i žene, međutim, sada je daleko pričati o promenama ustava, ali doći će i to na red, ja mislim da svaka zajednica, bez obzira ko je čini, je u stvari izuzetno dobra stvar za očuvanje porodice kao jedinice društva i tradicionalnih vrednosti“, kaže ona.

Istakla je da očekuju otpor, kao što je to bilo i u prošlosti.

„Međutim, mislim da je Srbija danas kao nikada pre, mislim da je ovaj trenutak bolji nego juče, da će i sutra biti bolje“, kaže Barzut.

Komentari

Vaš komentar