Banjac: Mediji nisu rđavi od juče, takmiče se ko će koga bolje popljuvati

Vesti 14. dec 202112:22 2 komentara
Fonet/Zoran Mrđa

Stanje u medijima je loše, kao i stanje u društvu, izjavio je FoNetu novinar Dragan Banjac i podsetio da mediji nisu rđavi od juče, jer je sve počelo raspadom Jugoslavije, a u ratu najpre strada istina.

On je o medijskoj sceni ocenio da je društvo u Srbiji, iako ratova više nema, otišlo u drugu krajnost, pošto su mediji „otišli u prostakluk, u takmičenje ko će koga bolje popljuvati“.

Povezane vesti

Njegov je utisak da to narodu „godi, jer ovde narod voli da seiri, da se zadovoljava sitnim bezobrazlucima“.

Kao dokaz, Banjac poručuje da bi „samo trebalo pogledati naslove“ i ukazuje da je to „za neverovati“.

Pominje, pri tome, Informer, ali smatra da „ništa drugačije“ nisu ni Večernje novosti, ni Politika, „koja se dugo, kao stara gospođa, nešto peglala, šminkala, ali ne vredi“.

Osim toga, „državni servis citira tabloide“, što je „neverovatno“, napomenuo je Banjac, koji misli da verovatno neće dočekati kraj takvom stanju.

On razume što i vlast i opozicija žele da imaju „nekakav upliv“ u medije, ali navodi da je ono što rade „stvarno preko mere“.

Uz napomenu da neće da mu pominje ime, Banjac je primetio da se „jedan čovek slika toliko puta na televizijama“ da će, kao što narod kaže, „iskočiti iz mikrotalasne“.

Situacija može da se poboljša ako se ukine TV Dnevnik

Političari greše što se tako ponašaju, jer to može da im bude „loša usluga“, rekao je Banjac, koji smatra da bi situacija mogla da se poboljša kada bi se „ukinuo TV Dnevnik“, ili da traje 10 minuta.

Polovina Dnevnika, trebalo bi da bude „edukacija kako da ulazimo u gradski prevoz, da ne bacamo smeće i ne pljujemo po ulici“, sugeriše Banjac.

On ne veruje da su, „skandinavski narodi“ naučili da se ne ponašaju tako „zato što je to pisalo u knjgama, nego su kažnjavani“ i dodaje da „ništa nije nepoznato, samo mi nećemo da učimo“.

Napomenuo je i da narod u Srbiji „generalno vrlo malo zna“ o raspadu Jugoslavije i ratovima u okruženju, „s tim da gotovo svi odbijaju da o tome dobiju neka saznanja“.

On misli da političari, i iz opozicije i iz vlasti, ne vode mnogo računa o narodu i državi, i da su to „zablude i parole koje još pale kod nas“.

Kada su prestali ratovi, podsetio je Banjac, mediji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, „pa bogami i iz Crne Gore, a da ne govorimo o Kosovu“, prenosili su „samo ono što je loše“.

„Sada sve pokušava da se zatrpa, da se gurne pod tepih“, ukazao je on i ocenio da se mediji ponašaju kao da „ništa nije bilo, ni Vukovar, ni Dalj, ni Osijek“.

Osvrnuo se i na to da će Srbi iz Bosne i Hercegovine „u toj svojoj administrativnoj državici“ kažnjavati svakoga ko kaže da je u Srebrenici bio genocid i „upitao je l’ je malo osam hiljada?“

„Mnogo je i jedan“, zaključio je Banjac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare