Bakić o urušavanju zgrade: Nema tu dalje života, izgubila se svaka kontrola

Vesti 17. jul 202111:43 > 11:45 138 komentara

Arhitekta Dragoljub Bakić rekao je u Novom danu, govoreći o urušavanju zgrade u Vidovdanskoj ulici, da "tu dalje nema života", te da će se "onako potkopana kuća srušiti". Dodaje da je Beograd "sišao s lanca što se tiče građevinarstva". "Tu se izgubila svaka kontrola, nakon ovoga bi trebalo svako gradilište te inspekcije da pročešljaju, ko su ti investitori koji grade, ko izvodi, ko su šefovi gradilišta, ko su inženjeri u nadzoru, postoji li to...", kaže on.

Govoreći o urušavanju zgrade u Vidovdanskoj ulici, kaže da „tu dalje nema života“.

„Onako potkopana kuća će se srušiti. Možemo da pričamo kako će oni pomoći stanarima, ali ljudima je u ovom gradu ugrožena životna sredina“, kaže on.

Dodaje da je Beograd „sišao s lanca što se tiče građevinarstva“.

„Tu se izgubila svaka kontrola, nakon ovoga bi trebalo svako gradilište te inspekcije da pročešljaju, ko su ti investitori koji grade, ko izvodi, ko su šefovi gradilišta, ko su inženjeri u nadzoru, postoji li to…“, kaže on.

Povezane vesti

Govoreći o davanju građevinskih dozvola, kaže da je „na delu profesionalno prostituisanje“.

„Tu ima nekih stručnih ljudi koji pređu preko svega, danas se sve može kupiti, pa i dozvola“, kaže on.

Ističe da se u Vidovdanskoj išlo u toliku dubinu „verovatno zbog garaža“.

„Onolika rupetina koja je napravljena, a neobezbeđena, moje mišljenje je da je bila manja spratnost, pa je dodata veća, onda silaze duboko i prave garaže, jer su u obavezi da obezbede parking mesto po stanu, zato se ide u takvu dubinu, naravno nestručno, pitanje je kako izgleda i da li postoji projekat obezbeđenja temeljne jame“, kaže Bakić.

Ističe da „ne smeju arhitekte da slušaju investitore i da doziđuju više spratova nego što je to dozvoljeno“.

„Svuda stoje neki stručnjaci, nije tačno da ne stoje, ali ne smeju da slušaju naloge političara. Ovde je divlji zapad, sad se nesreća desila u Vidovdanskoj, ali treba videti sva gradilišta, u svakoj ulici su kranovi. Oni se hvale kako izdaju dozvole za dva miliona kvadrata godišnje, umesto da se toga stide“, kaže on.

Dodaje da „ne odlučuju stručnjaci i struka, nego političari“.

„Zato nam se dešava to što se dešava, nije prvi put da se na Vračaru ruše kuće koje su vrlo značajne, vrlo značajnih arhitekata, a umesto njih dolate desetosrpratnice, jer je danas to naše građevinarstvo postalo najprofitabilnije. Nema očiglednije korupcije nego što su lokalne vlasti i građevinarstvo. Sve je na prodaju i sve može da se kupi, jedino tome na put može da stane struka, koja nepristojno, nedopustivo ćuti, naravno da građani moraju da uzmu stvari u svoje ruke, zato se okupljaju u 12 sati, da traže ostavku od predsednika opštine na dalje“, kaže.

Prema njegovom mišljenju, „nemamo državu“.

„Da vam pričam kako je bilo pre 30 i više godina kada smo imali državu i kad je Urbanistički zavod bio institucija i kad niko nije smeo da zida na svojoj terasi, a da ne dobije dozvolu, a onda su došle demokratske promene, a mi smo to shvatili da svako može da radi šta hoće“, kaže on.

Ističe da su „u vreme Miloša Obrenovića postojala dva urbanistička propisa“.

„Za čije kršenje je kazna bila šibanje na ulici. Propisi su bili pravo na vidik i kult susedstva. Komšija ti je rod rođeni, ne može da ti sruši kući. Vidik ne sme da se ugrozi, iako su to bili krivudavi turski sokaci, ali se znalo da mora da se poštuje. Osnovna je stvar kad projektujete stan da ga okrenete suncu“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare