Bakić: Kad kanalizacija počne da se izliva i fekalije plivaju ulicama biće kasno

Vesti 06. jun 202111:12 57 komentara
N1

"Kada počne kanalizacija da se izliva i da fekalije plivaju ulicama biće kasno", tako postupke gradske vlasti i njene prioritete opisuje arhitekta Dragoljub Bakić.

Grade se spomenici, prave se nova naselja, ali se ne ulaže u ono osnovno – kanalizaciju i prečišćavanje fekalnih voda, piše Nova.rs.

„Beograd na vodi proizvodi fekalije koje sipa na 10 metara odatle u Savu. Fekalne, otpadne vode iz celog Beograda se ulivaju u Savu i Dunav. 126 direktnih otvorenih cevi se izliva u Savu i 136 u Dunav. Na to treba dodati desetine hiljada septičkih jama u Beogradu koje se takođe cisternama izlivaju u Dunav“, zabrinut je Bakić.

Pročitajte i:

Na pitanje da li je trebalo da novac uložen u izgradnju spomenika Stefanu Nemanji ili Despotu Stefanu uložiti u rešavanje problema fekalnih voda, Bakić odgovara da gradska vlast ne ume da odredi prioritete i da se vodi populizmom i urbanističkom estradom.

„Kada bi se napravili ozbiljni prioriteti, naravno da bi otpadne vode i fabrike za prečišćavanje bili među njima. Oni pričaju kako grade u Velikom selu fabriku za prečišćavanje, što nije istina. Da biste gradili fabrike koje prečišćavaju otpadne vode, vi treba prvo da dovedete te otpadne vode do tih mesta gde su fabrike, Ako vi niste uradili kolektor koji sakuplja ceo sistem kanalizacionih voda Beograda i odvodi na pet mesta gde su predviđene fabrike za prečišćavanje, džaba vam što vi sa Kinezima pravite ugovore za fabrike, kada još niste uzgradili kanalizacione kolektore“, kaže Bakić i dodaje da smo svedoci mnogih „prevara i gluposti, jer ova gradska vlast ne ume da savlada Beograd“.

„Njeni prioriteti su profiti od onoga što se vidi. Kanalizacija je trošak, to košta budžet grada, a oni to neće. Oni hoće da zidaju enormne stambeno-poslovne komplekse i da od toga imaju profit“, konstatuje sagovornik Nova.rs.

On objašnjava da će izgradnju Beograda na vodi Beograđani tek osetiti na svojoj koži.

„Vi gradite milione kvadrata, a ne vodite računa o tome da sve prati infrastruktura. Ta infrastruktura mora da odgovara građevinskom fondu. Ne možete vi samo da gradite, gradite i gradite, a infrastruktura je ista – nedovoljna, zastarela, neodržavana“, konstatuje Bakić.

Arhitekta podseća i na to da je više od pola Dedinja na septičkim jamama, a cela leva obala Dunava nema kanalizaciju.

„Kada padne neka veća kiša pola Beograda poplave fekalije. Leva obala Dunava, kada joj isplivaju fekalije iz septičkih jama, oni su potpuno preplavljeni fekalijama“, navodi Bakić.

Beograd na septičkim jamama

Bakić nije jedini koji upozorava na to da Beograd, pa i neke njegove elitne zone, imaju problem sa fekalnim vodama.

„Prema mojim informacijama, čitava Ulica kneza Miloša i deo Senjaka je pod septičkim jamama. Te jame moraju da se čiste periodično. Pet ili šest ispusta Beograd ima direktno u Savu ili Dunav, a tri su u okolini Beograda na vodi“, objašnjava doktor Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

„Zamislite da oni tamo sagrade čitav grad, a ne reše fekalne kanalizacije“, dodaje Đorđević.

Ona ističe da smo mi jedina zemlja u Evropi koja ispušta fekalne vode direktno u Danav, bez ikakvog prečišćavanja.

„Dobar deo Beograda je na septičkim jama, a onaj deo koji je na kanalizaciji, ta kanalizacija bez ikakvog prečišćavanja ide direktno u reke“, ponavlja ona.

Ona navodi da probloem sa septičkim jamama imaju i divlja naselja, poput Kaluđerice. Nekontrolisano izlivanje fekalnih voda utiče na životinjksi svet, upozorava Đorđević.

„Ekohemski sastav reka se menja zbog toga, pa maltene liči na barski svet, a ne na rečni. O tome treba da se priča, jer ljudi nisu svesni. Država sistemski i strateški mora da rešava. To je moguće rešiti, aali to nije prioritet ove države. Država pravi gradove koji se vide, a to što smrdi je nebitno“, primećuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare