Bakić: Arhitekte iz Španije angažovane za Savski trg, a mogao je i naš student

Vesti 01. feb. 202112:3110 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ TANJUG VIDEO DRON /bs

Arhitekta Dragoljub Bakić izjavio je da je objavljivanje međunarodnog konkursa za uređenje pešačkog parka na Savskom trgu bila apsolutna besmislica i nepotrebno trošenje novca, jer je taj projekat mogao da uradi bilo koji student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Bakić je agenciji Beta, povodom objavljivanja da su na međunarodnom konkursu projekat za uređenje pešačkog parka na Savskom trgu dobile arhitekte uz Španije, kazao da Beograd ima 2.500 arhitekata „koji jedva sastavljaju kraj s krajem“ i da će to angažovanje sigurno biti preskupo.

„Uređenje parka na Savskom trgu mogao je da uradi, ne arhitekta, nego bilo koji student Arhitektonskog fakulteta. U parku imate samo zatravnjivanje, određivanje pešačkih staza i klupa i sadnju ponekog drveta. Pa zar nam je zato trebao međunarodni konkurs“, upitao je arhitekta.

Prema njegovim rečima, za taj projekat nije bilo potrebno nikakvo urbanističko umeće.

„Sve je bilo unapred određeno, imate železničku stanicu, bolnicu Sveti Sava, polukrug zgrada gde se nalazi bioskop ‘Partizan’, pomerenu tramvajsku liniju. Angažovanje stranih arhitekata je bilo nepotrebno i sigurno preskupo“, ocenio je Bakić.

„Vlasti zanemaruju arhitektonsku struku u Beogradu“

On je podsetio da su gradske vlasti Beograda raspisale dva arhitektonska konkursa za uređenje Savskog trga.

„Na prvom konkursu je pobedio beogradski arhitekta Peđa Arsić i tada je na trgu planiran spomenik Stefanu Nemanji od 14 metara visine. Međutim, bez ikakvog obrazloženja taj konkurs je poništen, a objavljen je međunarodni konkurs. Na tom drugom konkursu Nemanja je ‘porastao’ na 28 metara, a uređenje parka dobila su dvojica starijih španskih arhitekata“, kazao je Bakić.

Na oba konkursa se, rekao je Bakić, prijavilo po 15 domaćih mladih arhitekata, ali gradske vlasti su se „nažalost odlučile za stranu pamet“.

Bakić je rekao da Vesić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić moraju da saopšte kako se zovu španske arhitekte koje su projektovale „najlepši trg na svetu“.

On je naglasio da vlasti potpuno zanemaruju arhitektonsku struku u Beogradu.

„Beogradske arhitekte su ignorisane i na projektu Beograda na vodi. Mi i danas ne znamo ko projektuje zgrade u Beogradu na vodi, ni ko je i da li je uradio urbanizam. Mi ne znamo kako se projektuje i gradi najvrednije parče centralne zone Beograda“, naveo je arhitekta.

Dodao je da je Srbija jedina zemlja na svetu koja sklapa javno-privatna partnerstva, a ugovore proglašava tajnom.

Komentari

Vaš komentar