Bakarec „likvidirao“ Kodeks poslanika – šta još izgovaraju, a šta ne čuje Dačić

Vesti 03. mar. 202119:32 > 20:2428 komentara
Podeli:

Iako su po usvajanju etičkog kodeksa, narodni poslanici krajem prošle godine najavili da više neće zloupotrebljavati skupštinsku govornicu i da će promeniti retoriku, prolećno zasedanje počelo je pretnjom koju je poslanik SNS Nebojša Bakarec uputio bivšem šefu BIA Saši Vukadinoviću. Iz Otvorenog parlamenta poručuju da je predsednik Skupštine najodgovorniji za atmosferu u sali, ali i da ne postoji volja da se pravilnik o ponašanju poslanika praktično primenjuje.

„Znate kako se to rešava u Rusiji? Pa to se rešava u Rusiji tako što te više nema“, rekao je u utorak poslanik SNS Nebojša Bakarec u Skupštini Srbije.

Nema više ni etičkog kodeksa poslanika, a donet je pre samo dva meseca. Za ono što u njemu piše glasao je i poslanik SNS-a Nebojša Bakarec.

Povezano:

U kodeksu, između ostalog, stoji – poslanik je dužan da govorom ne podstiče mržnju i nasilje…

Pretnju i indirektan poziv na likvidaciju izrečenu u Skupštini trebalo bi da prati barem opomena, ali predsednik parlamenta nije čuo nikakve teške reči.

„Da je to, zaista, tako bilo svakako da mi ne bismo dopustili, niti bi gospodin Bakarec, ja mislim, takve stvari izgovarao“, rekao je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

„Ta atmosfera u parlamentu ne ukazuje da postoji volja da se taj papir na kraju primeni. Ivica Dačić kao predsednik Skupštine jeste jedan od najodgovornijih za to kako izgleda diskusija u plenumu, međutim postoje i drugi mehanizmi koji bi trebalo da omoguće etičkom kodeksu da bude primenjen u praksi“, navodi Tamara Branković iz CRTA.

„Televizije N1 i Nova S predstavljaju jednu antidržavnu konstrukciju“, „to su antisrpski mediji, domaći izdajnici, strani plaćenici“, „postaju polako neregistrovane političke partije i njihovi politički aktivisti, a pritom mislim na novinare N1 i Nove S“ – to se sve čulo od poslanika.

Za verbalno targetiranje i retoriku devedesetih, ne treba nam bukvali povratak u devedesete… I uoči donošenja Kodeksa, prošlog decembra, poslanici SNS vređali su novinare, glumce, političke neistomišljenike. I ni tada ih niko nije čuo.

Dačić: „Ono što su uvrede svakako neće biti više dozvoljeno. Takvi izrazi će uvek naići na reakciju predsedavajućeg…“

N1: Pa zašto niste reagovali?

Dačić: „Ja nisam tada, čini mi se, bio u sali kada je… Ali, generalno rečeno, doneli smo kodeks ponašanja koji važi od sledećeg redovnog zasedanja“.

I na sledećem redovnom zasedanju, pa i na sledećem, bilo je, već smo videli, „stanje redovno“.

„Kod nas ne važi ni Ustav a kamoli Kodeks narodnih poslanika, molim vas. To niko nije pročitao… Kakav crni kondeks, oni imaju komandu koga treba da napadaju, šta treba… On pošto je takav, on tu sedi zato što to tako misli, on da ne misli tako on ne bi sedeo tu, on da misli kao Filip David on bi sedeo tamo negde sa strane, ne bi ga niko video“, navodi advokat Sead Spahović.

Jesu li onda poslanici vladajuće većine obmanuli javnost kada su najavili da zloupotrebe skupštinske govornice neće, odnosno kako su precizno ranije rekli, odnosno poslanik Uglješa Mrdić: „SNS i Aleksandar Vučić su za mir, demokratiju, stabilnost i dostojanstvo na političkoj sceni“.

Komentari

Vaš komentar