Bajden: Konačni sporazum Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje

Vesti 16. feb. 202116:50 > 20:05127 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je v.d predsednici Kosova Vjosi Osmani čestitao 13. godišnjicu proglašenja nezavisnosti i podvukao da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje dve zemlje.

„Mi jedva čekamo da radimo sa budućom vladom da bismo vodili Kosovo napred na njenom evropskom putu. Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji u centru ima međusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom kovid-19 i podsticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve građane Kosova“, piše u čestitki.

Takođe se ističe da veze između naroda SAD i Kosova ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkom opredeljenju za razvoj Kosova i održivost kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

„SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u tim naporima. Za mene lično Kosovo nastavlja da zauzima posebno mesto za porodicu Bajden, u znak poštovanja za vreme kada je moj sin pokojni Bo Bajden radio na obezbeđivanju mira, pravde i pravne države za sve građane Kosova“, kaže se u čestitki američkog predsednika.

Komentari

Vaš komentar