Bajden čestitao Vučiću: Radujem se što ćemo imati priliku da produbimo saradnju

Vesti 20. maj. 202220:5719 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Jadranka Ilić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena.

“Čestitam Vam na ponovnom izboru za predsednika Srbije. Radujem se što ćemo tokom Vašeg drugog mandata imati priliku da produbimo našu blisku saradnju na unapređenju evropskih integracija Srbije, proširenju naših bilateralnih bezbednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta“, saopšteno je iz Kabineta predsedika Republike.

Bajden dodaje da su ovo vremena od ključnog značaja za Evropu.

Povezane vesti:

„Primio sam na znanje da se Srbija, pod vašim rukovodstvom, pridružila grupi od 140 demokratskih država iz celog sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala. Hvala Vam na saradnji i na toploj dobrodošlici koju ste priredili novom ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, koji je jedan od naših najiskusnijih diplomata. Ambasador Hil i tim u našoj ambasadi spremni su da podrže Vaše napore da nastavite sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diversifikacijom izvora energije u Srbiji i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i Vaše napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom za sve zemlje Zapadnog Balkana“, stoji dalje u čestitki predsednika SAD.

Bajden navodi da su izbori iza nas i ohrabruje Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

„Sjedinjene Države će nastaviti da se blisko angažuju sa Vama, Prištinom i našim partnerima iz Evropske unije u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja. Imao sam čast da provedem vreme sa Vama kada sam posetio Srbiju kao potpredsednik 2016. godine i uveren sam da možemo da unapredimo bliske veze i zajedničke interese naše dve zemlje, kao i da zajednički radimo na prevazilaženju izazova miru i bezbednosti širom sveta. Naši građani zavise od našeg vođstva: imamo i priliku i obavezu da izgradimo mirnu budućnost ukorenjenu u većoj slobodi i prosperitetu za sve,“ navodi u svojoj čestitki predsednik SAD Džozef Bajden.

Komentari

Vaš komentar