Babiš: Srbija da bude primljena u otvoreni šengenski prostor

Vesti 28. avg 202114:13 29 komentara
Aris Oikonomou/Pool/AFP

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da se zalaže za otvoreni šengenski prostor u koji bi ušla ne samo Hrvatska već i Srbija, a da se Evropska unija efikasno brani protiv nelegalne migracije na spoljašnjim granicama.

„Jedini ko je branio granice šengena 2015. godine bio je Viktor Orban koji je postavio ogradu protiv migranata. Ja sam taj koji često na Evropskom savetu govori: uzmimo u šengen Bugarsku, Rumuniju, Srbiju i Hrvatsku. Imajmo jasnu strategiju prema Zapadnom Balkanu i branimo Evropu protiv nelegalne migracije na spoljašnoj granici“, kazao je premijer Babiš u intervjuu koji danas objavljuje češki dnevnik Pravo.

Češki premijer demantovao je da želi da se vrate nacionalne granice i upozorio da traži šengenske granice i prostor ali takav kakav bi zaista funkcionisao.

„Recimo Hrvatska i Bugarska sjajno čuvaju granice ali nisu deo šengena što je apsurdno. Moramo da branimo Evropu na spoljašnjoj granici, a nelegalnu migraciju možemo da zaustavimo samo borbom protiv krijumčara ljudi i sporazumima sa Turskom, Marokom, Aližirom, Tunisom, Libijom“, kazao je Babiš.

Premijer Babiš podsetio je da su se od izbegličke krize 2015. godine stvari u EU promenile i da sada Danska, Švedska i Austrija koje su tada dočekivale migrante dobrodošlicom sada ih već odbijaju.

„Ja sam za šengen koji funkcioniše, čak sam za to da se proširi ali to mora da bude efikasan sistem, dakle dosledna zaštita spoljašnje granice, a slobodno kretanje unutar“, rekao je Babiš.

Pred jesenje parlamentarne izbore u Češkoj zakazane za početak oktobra vladajuća stranka ANO premjera Babiša i radikalne nacionalističke stranke pokušavaju da vrate u predizbornu kampanju bauk da će Češku preplaviti muslimanski migranti, optužujući stranke centra desnice da bi se u slučaju njihove pobede ostvarili ti strahovi Čeha, međutim za sada bez uspeha.

Dok je problem izbeglica i migracije pred izbore 2017. godine bio na prvom mestu u anketama agencije CVVM kao gorući problem koji vlada mora da rešava, pred ove izbore svega 33 odsto Čeha migracije vidi kao neki problem.

Najveći problem kojim bi morala da se pozabavi nova češka vlada prema oceni 56 odsto anektiranih je ogroman deficit u državnom budžetu u koji je Češka ušla pokušavajući da se bori protiv pandemije korona virusa i da posle zatvaranja zbog pandemije oživi privredu.

Druga važna tema u predizbornoj kampanji je pandemija u kojoj je Češka bila među najpogođenijim zemljama sa preko 30.000 mrtvih, dok je za 48 odsto Čeha gorući problem korupcija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare