Austrijski kancelar boravio i u Prištini, sastao se s Kurtijem i Osmani

Vesti 18. mar 202222:46 0 komentara

Austrijski kancelar je nakon Beograda i Sarajeva, boravio i u Prištini gde je razgovarao sa premijerom Kurtijem i predsednicom Osmani. Nehamer je izjavio da je sa Kurtijem razgovarao o tome kako da se ubrza proces članstva Kosova u EU, ali i neophodnosti dijaloga.

Kancelar Austrije Karl Nehamer stigao je u Prištinu gde mu je premijer Aljbina Kurtija, priređen poseban svečani doček uz intoniranje himne, počasnu gardu i crveni tepih.

Povezane vesti

Nakon njihovog sastanka održana je i zajednička konferencija za novinare, na kojoj je rečeno da je za Austriju Zapadni Balkan od geostrateške i geopolitičke važnosti.

Nehamer je istakao da Austrija ima najveći kontingent vojnika od država ne članica NATO u okviru Kfor, i da je važno znati da ukoliko postoji realna pretnja da Kosovo nije samo i da će biti brzog reagovanja.

On je istakao neophodnost dijaloga za prevazilaženje nerešenih pitanja.

„Potrebno je više evropske politike da se ubrza dinamika ovde, da se pojedini partneri u dijalogu zbliže i da se otvoreno razgovara o problemima koji još uvek postoje. Nema smisla da kada se sastajemo, dajemo obećanja koja ne možemo da ispunimo. Ono što ima smisla je definisati probleme, pregovarati, tražiti resenja za njih unutar dozvoljenog prostora, a tu je i austrijska, kao i nemačka politika dobar katalizator da se dostignu zajednička rešenja“, rekao je Nehamer.

Upitan o tome da li strahuje da će pitanje održavanja srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu moći da utiče na destabilizaciju situacije, Kurti je izjavio da je Zapadnom Balkanu potreban mir, i da veruje da će 3. april biti takav.

„Razgovarali smo i o odnosu prema Srbiji, ne posebno po pitanju održavanja izbora. Želimo da se na Kosovu poštuju ustav i zakon kao i rezolucija od 15. januara ove godine, dok ne želimo da ometamo i sprečavamo građane, koji imaju i srpsko državljanstvo da glasaju na izborima. Mi smo optimisti za naš put, možda ima neko ko želi da destabilizuje, ko želi incidente, ali to nećete naci u redovima naših ljudi ili institucija. U kontaktu smo sa Briselom i ambasadama Kvinte, ali i sa SAD i verujemo da neće biti nikakvih problema, a oni koji mogu da zamisle ili daleku bilo da pokušavaju neće uspeti. Potreban nam je mir na Zapadnom Balkanu i ne verujem da će 3. april biti drugačiji“, kaže Kurti.

Kancelar Nehamer se tokom posete Prištini, sastao i sa predsednicom Vjosom Osmani. a posetio je i austrijski vojni kontingent koji se nalazi u okviru KFOR nalazi na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!