Atmosfera uoči lokalnih izbora u Negotinu: Test i za vlast i za opoziciju

Vesti 12. okt 202122:24 > 23:12 6 komentara

Izbori za lokalne organe vlasti u Negotinu i Mionici su 17. oktobra i po mnogima će to biti test. Za jedne će se u nedelju videti koliko je vlast zaista spremna na transparentnost i poštovanje pravila poput recimo onog - da ne dovodi organizovano birače na glasanje. Po drugima, biće to test i za opoziciju, koja će pokazati koliko je spremna da i u nefer uslovima - osvoji što više.

Nedelju dana uoči izbora u Negotinu, vlast u uobičajenom ritmu otvarala je manifestacije…

Za njih je, tvrde, samo program bitan, sve ostalo su, kažu, izgovori.

N1: Jel ovo kampanja?

„Ne, ovo je planirano pre pet-šest meseci, kada nismo ni znali da će izbori biti sada“, kaže aktuelni predsednik opštine Negotin i nosilac liste SNS-SPS Vladimir Veličković.

Tačnije u nedelju, 17. oktobra, kada će za jednu od šest lista glasati više od 37.500 građana Negotina.

„Negotin je nekako uvek bio uz vlast, posebno poslednjih godina. Pojavila se sada Narodna stranka koja jedina, pored vladajuće koalicije, ima i svoje plakate“, kaže novinarka Suzana Mihajlović Jovanović.

Povezane vesti

I samo će oni i naprednjaci imati kontrolore na biračkim mestima.

„Prilika da vidimo na šta je aktuelna vlast spremna kada su te neregularnosti u pitanju. Da ih pribeležimo. Da ukažemo na sve šta oni rade“, kaže Krsta Stanković-Njenjulović, nosilac liste Narodne stranke.

Već su, nastavlja, zabeležili neregularnosti, poput pozivanja telefonom Negotinaca koji su njemu dali podršku, sakupljanja sigurnih glasova po javnim preduzećima i slično, ali kompletan izveštaj daće po završetku izbornog procesa.

Upravo sve to što Narodna stranka beleži, bio je razlog za druge da ne izađu.

„Izbori su ‘rešeni’ unapred. Potpisi su sakupljani i za druge, kako bi se stvorila iluzija da ljudi imaju izbor. Mi na kraju imamo šest lista, stranke su se osnivale uoči raspisivanja izbora, sakupljale potpise veoma brzo“, kaže Miloš Milošević iz SSP.

Pored SSP, u bojkotu je i DS i još nekoliko opcija, a tu su sada i Vlaška stranka i PUPS, koje tvrde da im je onemogućena fer borba, a sakupljali su i predali potpise za kandidaturu. Osim SNS i SPS zajedno i Narodne stranke, na glasačkim listićima biće i radikali, Zdrava Srbija, koalicija oko POKS-a i Savez 90 zelenih Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare