Atanacković: Tzv. spomenik Nemanji je teška korpucija i retko viđena svinjarija

Vesti 05. mar 202119:20 > 06. mar 2021 09:3720 komentara
Podeli:

Likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković smatra da je spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu "retko viđena svinjarija" da bude odavanje pošte osnivaču Hilandara. A na to da je poverenik za informacije od javnog značaja, na žalbu Atanackovića, naložio gradonačelniku Beograda da objavi cenu spomenika, što on nije učinio, i da nije bilo moguće da mu izrekne kaznu, navodi da ga to ne čudi, i da "pritom ni ne misli da je to neka loša vest".

„Naprotiv, da je kazna plaćena to bi se na tome završilo i to bi opet građani Srbije platili, a ovako smo zahvaljujući povereniku stekli dodatni uvid u potpuni apsurd – da zakon postoji samo zato da bi ga vlast zaobilazila“, kazao je Atanacković u Danu uživo na TV N1.

POVEZANE VESTI:

Dodaje da je to samo dokaz da su „mnoge gradske kase neka vrsta protočnog bojlera za novac građana“.

Prema njegovim rečima, on je poslao dopis Skupštini grada u kojem je tražio cenu spomenika, kao i dokaz o ugovornim stranama.

„Poverenik je početkom februara doneo rešenje o izvršenju kojim su gradoačelnik i Skupština grada bili u obavezi da u roku od dva dana ispune obavezu i da me izveste o ceni. Kada se to nije desilo, tada mi je stigao dopis da izricanje kazne nije moguće, jer se ne može utvrditi mesečni prihod gradonačelnika i Skupštine grada, a što je neophodno da bi se odredila visina kazne, jer, kako je poverenik obavešten od Ministarstva finansija, taj podatak ne postoji… Poverenik se obratio vladi, ali u dopisu koji sam ja dobio naznačio je da on nije dobio nijedno izvršenje po njegovom rešenju, reč je o korumpiranom sistemu koji postoji na svim nivoma u Srbiji“, kaže Atannacković.

Dodaje da ljudi u Srbiji treba da postanu „manje pasivni“.

„Ne možemo sa ovakvom vlašću da očekujemo da nešto dobijemo, već moramo da se za nešto izborimo“, ističe on.

Naglašava da mu je neprihvatljivo da osoba proglašena svecem bude u predstavi spomenika (Stefanu Nemanji) predstavljena kao svetovni čovek.

Na pitanje da li je normalno da se svaki grad menja, on kaže da jeste, ali dodaje da je ovo „silovanje grada“.

„To je jedna od onih stvari koja se može pripisati i „opozicionim partijama koje su pasivne veoma, ako to dozvoljavamo, dozvolićemo i da se sve upropasti i da ćemo se jednog dana radovati kad nam iz česme poteče mulj, jer ‘daj šta daš'“.

Ističe da nam vlast ne ostavlja prostor da se ne radi o teškoj korupciji.

Na pitanje zašto je uložio žalbu na postupanje gradonačelnika Zorana Radojičića, a ne njegovog zamenika Gorana Vesića koji je u medijima najviše pričao o spomeniku i rekao da neće da otkrije cenu, on pojašnjava da nije bilo moguće uložiti žalbu povereniku na postupanje zamenika gradonačelnika, već samo na postupanje institucije, dakle u ovom slučaju institucije gradonačelnika, a to obuhvata i zamenika.

Dodaje da se svi čude „gle otkud Radojičić da nagrabusi jer je on jedna tako pasivna figura, i to je naravno, sem što je smešno, zapravo i sramno za gradonačelnika jednog glavnog grada“.

Komentari

Vaš komentar