Astra: Za trgovinu ljudima redovno se izriču minimalne kazne

Vesti 28. jul. 202115:44
Podeli:
Izvor: Pixabay

Iako je za krivično delo trgovina ljudima zaprećena kazna u trajanju od tri do 12 godina, sudovi redovno izriču kazne u visini zakonskog minimuma, saopštila je nevladina organizacija Astra.

Pročitajte još:

U protekle tri godine beležimo najveći udeo kazni zatvora za trgovinu ljudima u rasponu od tri do pet godina, dodaje se u saopštenju Astre uoči 30. jula, Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima.

U sudskim postupcima vezanim za krivično delo trgovina ljudima sva oštećena lica su ženskog pola, dok 60 odsto oštećenih čine maloletna lica, odnosno deca.

Nema podataka da je neko od oštećenih lica dobilo status posebno osetljivog svedoka, što posebno zabrinjava, jer je status posebno osetljivog svedoka u sudskim postupcima vezanim za trgovinu ljudima i prethodnih godina vrlo retko dodeljivan, navodi se u saopštenju.

Status posebno osetljivog svedoka garantuje žrtvama bezbednost tokom sudskog postupka, bez direktnog sučeljavanja sa optuženim trgovcem i uz mogućnost svedočenja iz posebno opremljene prostorije putem video linka, navodi Astra.

Kao olakšavajuće okolnosti za počinioce pri odmeravanju kazne i dalje se najčešće cene lične i porodične prilike okrivljenih, prethodna neosuđivanost ili priznanje krivice, što po oceni ove organizacije dodaje notu bizarnosti.

Sud je u jednom slučaju cenio okolnost da je okrivljena majka šestoro maloletne dece iako je delo trgovina ljudima izvršila prema ćerki, ilustruje Astra.

Astra je saopštila da je neophodan nastavak aktivnosti na unapređivanju pravnog, strateškog i institucionalnog okvira u Srbiji, sa ciljem unapređenja položaja žrtava trgovine ljudima, kroz izmene određenih zakonskih rešenja.

Neophodna je i dosledna primena postojećih pravnih normi, uz kontinuiranu edukaciju zaposlenih u pravosuđu i praćenje pravosudne prakse u predmetima trgovine ljudima, navodi se u godišnjoj analizi Astra.

Komentari

Vaš komentar