Ašanin: Situacija bolja, tri klinike KCS izlaze iz kovid sistema

Vesti 23. jan 202109:344 komentara
Milika Ašanin
Izvor: Tanjug / Nikola Anđić

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin je najavio da će tri klinike te zdravstvene ustanove napustiti kovid sistem i istakao da je u svim klinikama KCS bilo hospitalizovano više od 5.000 kovid pacijenata. Kaže da Klinika za pulmologiju i Klinika za grudnu hirurgiju počinju da primaju ne-kovid pacijente, a od sledeće nedelje iz kovid režima izlazi i Klinika za plastičnu hirurgiju.

Milika Ašanin je naveo da je situacija u našim bolnicama bolja i da to daje mogućnost da neke bolnice izađu iz kovid sistema.

„Mi smo po planu Ministarstva zdravlja pre tri dana otpustili poslednje pacijente sa Klinike za pulmologiju i Klinike za grudnu hirurgiju, onda je usledila dezinfekcija i mi od danas smo spremni za prijem ne-kovid pacijenata na tim klinikama“, rekao je Ašanin za RTS.

Što se tiče Klinike za plastičnu hirurgiju, kaže, sada su u fazi dezinfekcije i početkom sledeće nedelje očekuju da će biti spremna za prijem ne-kovid pacijenata.

„Ove klinike su dale veliki doprinos u lečenju kovid pacijenata. Samo na Klinici za plućne bolesti i na Klinici za grudnu hirurgiju, koje su u dva navrata bile u kovid sistemu, one su zbrinule oko 1.800 kovid pacijenata koji su imali srednje teško i tešku kliničku sliku i uglavnom im je bio neophodan kiseonik“, naveo je Ašanin.

Do sada je pet klinika Kliničkog centra Srbije bilo u kovid sistemu, pored ove tri i Klinika za infektivne bolesti i Klinika za kožne bolesti.

„One zajedno su do sada hospitalno lečile oko 5.000 kovid pacijenata“, dodao je Ašanin.

U Batajnici lečeno više od 2.000 pacijenata

Kada je reč o kovid bolnici u Batajnici, koja je takođe deo Kliničkog centra Srbije, Ašanin kaže da je do sada u toj bolnici lečeno oko 2.070 pacijenata.

Na pitanje kakva je sada situacija, Ašanin kaže da je indikator situacije šta se dešava u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike, odnosno koliko su oni pregledali pacijenata.

„Početkom decembra smo u toj prijemno-trijažnoj ambulanti za 24 sata imali više od 400 pregleda, ovih dana imamo oko 140-150 pregleda. Iz tog manjeg broja pregleda naravno ide i manji broj prijema i situacija je definitivno bolja u našim bolnicama“, ističe Ašanin.

Ukazao je da su zaposleni Kliničkog centra Srbije dali ogroman doprinos, ne samo u lečenju kovid pacijenata, nego i nekovid.

„Mi smo jedina civilna bolnica u Beogradu koja prima ne-kovid pacijente, pored nas radi i VMA. U svim aspektima smo postigli ogromne rezultate. Sve vreme smo bili otvoreni za prijem ambulantnih pacijenata, za prijem pacijenata koji se leče u dnevnim bolnicama, to su uglavnom pacijenti sa malignim oboljenjima. Ostvarili smo 55.000 bolnički lečenih pacijenata i operisali više od 26.000 pacijenata“, rekao je Ašanin.

Kroz Urgentni centar je za ovaj kovid period prošlo oko 130.000 pacijenata, a pruženo je više od 250.000 zdravstvenih usluga, rekao je Ašanin i dodao da je to povećanje za oko 40 odsto u odnosu na raniji period.

Kaže da su u određenim delovima morali da povećaju obim posla zato što kliničko bolnički centri zbrinjavaju samo kovid pacijente.

Naglašava da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije.

„Mi smo do sada uspeli da ‘Fajzerovom’ vakcinom vakcinišemo oko 1.500, ruskom vakcinom vakcinišemo još 800 ljudi, a danas počinjemo kineskom vakcinom i planiramo da vakcinišemo oko 200 naših zaposlenih“, zaključio je Ašanin.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar