Ašanin: Lakše se diše u Batajnici, zdravstveni radnici uložili ogromne napore

Vesti 04. dec 202110:21 3 komentara
Kovid bolnica, covid, koronavirus, korona virus, pacijenti, batajnica, lekari, doiktor, odelo,
N1

Situacija sa koronavirusom u Srbiji se poboljšava, a lakše se diše i u bolnici u Batajnici i u Klinici za tropske i infektivne bolesti, kaže direktor Kliničkog centra Srbije profesor Milika Ašanin.

„I u kovid bolnicama Kliničkog centra Srbije, u Batajnici i Klinici za infektivne i tropske bolesti, situacija se poboljšava i polako smiruje. Na današnji dan u Batajnici ima 565 hospitalizovanih, a 15. oktobra smo imali 831 pacijenta, bili su popunjeni kapaciteti. Na intenzivnoj nezi je sada 60 pacijenata, a 39 je intubiranih. To je značajno manje od 15. oktobra kada je na intenzivnoj nezi bilo 110 pacijenata, a 70 intubiranih“, navodi Ašanin, piše RTS.

Na Klinici za infektivne bolesti ima dvostruko manje pregleda nego tada kada smo bili u piku talasa. Trenutno tamo ima dvadesetak slobodnih mesta, a u Batajnici je više od 250 slobodnih kreveta.

Na današnji dan prošle godine, otvorena je bolnica u Batajnici. Tada je, podseća Ašanin, zdravstveni sistem bio pred kolapsom.

U tim danima bilo je po 8.000 novozaraženih, a za 48 časova u toj bolnici je primljeno 396 pacijenata.

„Rad u Batajnici je posebno težak jer se tu leče najteži bolesnici, prebacuju se ne samo iz zdravstvenih centara iz Beograda, već najkomplikovaniji pacijenti iz cele Srbije“, kaže Ašanin.

Ukazuje da su zdravstveni radnici uložili ogromne napore, na čemu im on zahvaljuje.

„Zdravstveni radnici su dali ogromnu podršku, ne bismo uspeli da nismo imali ogromno razumevanje. Mi u svakom momentu u Batajnici imamo 1.150 zdravstvenih radnika, od kojih 435 lekara. Nismo sami u tome, 18 odsto lekara dolazi iz drugih ustanova, kao i 30 odsto medicinskih sestara“, navodi direktor KCS-a.

Navodi da kovid bolnica u Batajnici radi potpuno samostalno, pa su tako lečeni i zaraženi sa srčanim tegobama, a u njoj su na dijalizi bili i teški bubrežni bolesnici. Odrađeno je i 150 kompleksnih hirurških intervencija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare