Ašanin: Epidemijska situacija se pogoršava, prijem svakog trećeg pacijenta

Vesti 06. sep 202113:19 3 komentara
Koronavirus
Nenad Mihajlović/AFP

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je da je aktuelna epidemijska situacija u Srbiji teška i da ima tendenciju pogoršavanja, što govore brojevi zaraženih i hospitalizovanih u kovid ambulantama i kovid bolnicama.

On je za RTS rekao da je u ovom talasu epidemije koronavirusa klinička slika pacijenata mnogo teža nego u prethodnom talasu i da je ulavnom reč o pacijentima koji nisu vakcinisani.

Povezane vesti:

„Situacija se dramatično promenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na jul – u proseku smo imali oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici, a sada oko 190. Primano je osam do 10 pacijenata u toku dana, a sada prijem svakog trećeg“, rekao je Ašanin.

On je naveo da su kapaciteti Infektivne klinike popunjeni 95 odsto, a u bolnici u Batajnici popunjene su dve trećine kapaciteta – 594 pacijenta.

Ašanin je ponovo ukazao da je većina pacijenata nevaksinisana i apelovao na građane da se vakcinišu.

Podvukao je da bi zdravstveni radnici trebalo da imaju najveću svest o potrebi vakcinacije, jer je i među njima prosek oko 50 odsto kao i u opštoj populaciji.

Naveo je da je u KCS oko 65 odsto vakcinisanih.

Ašanin je dodao da pravilnik propisuje da svi koji pružaju delatnost lečenja, nege, dijagnostike, ishrane u uslovima kada je povećan rizik za zaražavanje – moraju da se vakcinišu i rekao da podržava tu meru.

Ašanin je ukazao i da je zabeleženo smanjenje kapaciteta u lečenju nekovid pacijenata za oko 30 do 40 odsto u zavisnosti od toga o kojoj je klinici reč.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare