Arms watch o padu aviona u Grčkoj: Kakve su veze Slobodana Tešića sa Valirom

Vesti 18. jul 202214:43 > 15:0452 komentara
grčka avion pad aviona oružje
Izvor: Tanjug/AP/Giannis Papanikos

Srpska kompanija za proizvodnju oružja "Valir" koja je izvozila oružje avionom koji se u subotu srušio u Grčkoj, u centru je novih šokantnih otkrića, piše međunarodni portal Arms watch (armswatch.com). Taj portal podseća da se ukrajinski teretni avion srušio na severu Grčke, pri čemu je poginulo svih osam članova posade, kao i da se srpski mediji pitaju da li je pravi vlasnik komapnije "Valir" srpski trgovac oružjem Slobodan Tešić, iako se njegovo ime nigde ne navodi.

POVEZANE VESTI:

Arms watch podseća da je Tešić pod američkim sankcijama od 2017. godine, kao i da je skoro deceniju proveo na listi zabrane putovanja Ujedinjenih nacija (UN) zbog kršenja sankcija UN protiv izvoza oružja u Liberiju 2003. Ministarstvo finansija SAD označilo je Tešića kao „jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“, navodeći da je direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama.

Tešić je, prema navodima američkog Ministarstva finansija, vodio potencijalne klijente na odmor visoke vrednosti, plaćao školovanje njihove dece u zapadnim školama ili univerzitetima i koristio je veliko mito da bi obezbedio ugovore.

Nakon dolaksa Srpske napredne stranke na vlast u Srbiji 2012, godine, Tešić je skinut sa crne liste UN, a sprski ministar spoljnih poslova mu je čak dao dipomatski pasoš, iako on nije bio diplomata, podseća Arms watch.

Taj portal piše i kako su SAD 2019. uvele sankcije devetorici Tešićevih saradnika. U saopštenju objavljenom 9. decembra, Ministarstvo finansija je navelo da je devetoro „postupilo ili navodno delovalo u ime ili za račun“ Tešića, koji se nalazi na američkoj listi sankcija i kojoj je zamrznuta imovina.

Krije li se Tešić iza kompanije Valir?

Igrom slučaja, firma „Valir“ registrovana je samo dve nedelje nakon uvođenja novih sankcija Tešiću i njegovom timu. Osnivač i direktor firme bio je Stefan Čupković, piše Arms watch.

Prema informacijama dobijenim iz Agencije za privredne registre Srbije, on je bio i predstavnik „Elvante“ LTD u Srbiji, čiji je direktor bio Goran Andrić (jedan od devetoro Srba povezanih sa Tešićem, koji su na crnoj listi SAD).

Druga kompanija koju zastupa Stefan Čupković, a koja je indirektno povezana sa Slobodanom Tešićem, je „Lusor“ d.o.o. Njegova adresa je ista kao i adresa „Elvante“ LTD.

Kako prenose srpski mediji, stvarni vlasnik kompanije „Lusor“ DOO je državljanin Jemena sa srpskim pasošem, Kaled Hamed, blisko povezan sa Slobodanom Tešićem.

Izvoz oružja u SAD

Dok je Tešić pod američkim sankcijama, što znači da ne može da ima posla ni sa jednom kompanijom u SAD, „Valir“ je 2021. i 2022. izvezao 249 tona srpskog oružja u SAD, prema podacima US Importsa i javnoj evidenciji, ističe Arms watch. U 2020, samo godinu dana od osnivanja, kompanija je prijavila 15,4 miliona dolara godišnjeg prihoda.

Od 9. novembra 2021. do 20. juna 2022. „Valir“ je izvezao 98,7 tona kertridža (5,56×45 mm i 9×19 mm) morskim putem iz Nemačke do luke Čarlston, u američkoj saveznoj državi Južna Karolina. Kupac svih šest pošiljki bila je američka kompanija Erie Ordnance Depot LLC.

Druga američka kompanija Nemo Arms Inc. uvezla je 150 tona municije 2021. godine, a izvoznik je ponovo „Valir“. Teret je prevezen morskim putem iz crnogorske luke Bar do Vilmingtona, u Severnoj Karolini, u SAD.

„Valir“ je 2. februara 2021. izvezao 10 miliona komada metaka 5,65k45mm američkoj kompaniji NEMO Arms Inc.

Ove patrone proizvodi Prvi Partizan-Srbija i oni su NATO standard. Prvi Partizan je državna fabrika oružja. Navedena je na sajtu kompanije među „Valirovim“ glavnim partnerima zajedno sa još četiri srpska državna proizvođača oružja i Ministarstvom odbrane Srbije.

Tešić imao kompaniju u SAD

Uprkos tome što je pod američkim sankcijama, Slobodan Tešić je 2019. godine registrovao firmu u SAD – Style Cupid Inc, otkriva Arms watch.

Kompanija je bila registrovana na Floridi, i nema podataka o tome kojom delatnošću se bavila. Neaktivna je postala 31. marta ove godine.

Komentari

Vaš komentar