Arhitekta: Beograd se sam po sebi nameće kao održivi grad

Vesti 04. maj 202121:01 > 21:13 7 komentara

Projekat Samoodrživi grad arhitekte Danila Dangubića i njegovog studija, izabran je u velikoj konkurenciji, da uz još 39 projekata, bude predstavljen na bijenalu arhitekture u Seulu. Dangubić kaže da je Beograd zainteresovan za celu manifestaciju. "Beograd se sam po sebi nameće kao održivi grad, tu sam ja prepoznao Beograd kao potencijal za naš projekat. Ono što Beograd nikad nije uradio, tu svoju sposobnost nije kanalisao planski, pa da vidimo mi kako taj grad da sačuvamo", kaže on.

Projekat Samoodrživi grad arhitekte Danila Dangubića i njegovog studija, izabran je u velikoj konkurenciji, da uz još 39 projekata, bude predstavljen na bijenalu arhitekture u Seulu.

„Negde u raspisu konkursa se tražilo upravo da se preispita koncept održivosti gradova i da mi arhitekte anticipiramo šta je to, veliki broj biroa je učestvovao sa svojim idejama, 40 je izabrano, Dominik Pero je vršio selekciju, francuski arhitekta i direktor Bijenala. Četrdeset gradova iz sveta je izabrano koji su već nešto uradili po tom pitanju, to je dobra prilika da se arhitekte i gradovi susretnu i razmene svoja iskustva“, kaže on.

Grad Beograd je, kaže, zainteresovan za celu manifestaciju i da se u narednom periodu i sam pojavi na Bijenalu arhitekture u Seulu.

„Beograd se sam po sebi nameće kao održivi grad, tu sam ja prepoznao Beograd kao potencijal za naš projekat. Ono što Beograd nikad nije uradio, tu svoju sposobnost nije kanalisao planski, pa da vidimo mi kako taj grad da sačuvamo“, kaže on.

Ekologija je, kaže, nešto što je čoveku najbitnije, a arhitektura se bavi čovekom, pa su to dve nerazdvojne stvari.

„U ovom slučaju se radi o anticipiranju šta su sve problemi koji susreću grad u budućnosti, ne bi li gradovi ostali funkcionalni“, kaže.

Beograd se, ističe, rapidno razvija.

„Dobro je da se gradi, za moju struku je to jako bitno. Mislim da trenutno imamo veliki fokus na gradnji, da se izgradi dovoljan broj kvadrata. Ovaj projekat upravo govori da mi arhitekte možemo i treba da budemo proaktivni, da ne čekamo grad da kaže šta mu treba, već da nudimo rešenja. Beograd je rekao da je veoma zainteresovan za ova rešenja“, kaže.

Ističe da je „apsolutno sve moguće uraditi uz poštovanje postojećeg“.

„Mislim da je gondola trebalo da ima veliki arhitektonski konkurs koji bi uzeo u obzir i istorijsko nasleđe…“, kaže.

Beograd je, misli, prevazišao Srbiju.

„I malo taj disbalans kada kažemo gradovi u Srbiji. Beograd je ipak metropola, dobro je što ga imamo ovde, jer postoje zemlje poput Holandije koje nemaju metropolu“, kaže Dangubić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare