Apelacioni sud ukinuo presudu za napad na Borka Stefanovića u Kruševcu

Vesti 15. apr 202111:39 > 21:12 126 komentara
Medija centar Beograd

Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je presudu za napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Apelacioni sud usvojio je žalbu okrivljenih Miloša Šaponjića, Marka Živkovića i Danijela Gmijovića, i ukinuo presudu Višeg suda u Kruševcu od 17. septembra 2020. kojom su oni bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića 2018. godine.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

U obrazloženju odluke o vraćanju predmeta na nižu sudsku instancu, sudijsko veće Apelacionog suda u Kragujevcu navodi, između ostalog, i nerazumljivu izreku presude, koja je protivrečita razlozima uz obrazloženje same presude, a pri tome su, kako se dodaje, „razlozi nejasni i u znatnoj meri protiverčni, zbog čega se sa sigurnošću ne može ispitati zakonitost i pravilnost presude, niti se činjenično stanje može prihvatiti kao pravilno i potpuno utvrđeno“.

Prema informacijama portala KruševacGrad, suđenje pred Višim sudom u Kruševcu ponovo će početi 13. maja.

Todorić: Optužnica se nije bavila motivima i nalogodavcima

vladimir todorić
Izvor: N1

Pravni zastupnik Borka Stefanovića Vladimir Todorić izjavio je za N1 da je presuda poništena jer Tužilaštvo nije dobro formulisalo optužnicu, odnosno nije se bavilo motivima napada na potpredsednika SSP-a.

„Jer oni su napravili konstrukciju da su ljudi koji su napali Borka Stefanovića hteli da izazovu nerede na javnom skupu, i da je slučajno napadnut Borko Stefanović, i da nije postojala namera da se on targetira (…) Pošto istraga nije htela da ulazi u nalogodavca – pitanje motivacije i naloga nije istraženo – samim tim se upalo u tu konstrukciju kao neku vrstu ćorsokaka“, naveo je Todorić.

Kako je objasnio, postoji mogućnost da tužilaštvo ponovo pokrene istragu, ali je istakao da nije optimista, jer smatra da su, budući da su okrivljeni posle mesec dana bili pušteni iz pritovra, dokazi odavno izgubljeni.

Todorić je ocenio da je namera upravo i bila da se formuliše optužnica koja ne bi postavljala previše pitanja i koja bi donela minimalne kazne, kako bi „i vuk bio sit i ovce na broju“, i kako bi se ovaj predmet arhivirao i zaboravio.

Upitao je i šta bi se uopšte dogodilo da su okrivljeni danas bili pravosnažno oslobođeni, budući da je javnost, kako je naveo, danas pod sedativima, a taj napad je pre samo nešto više od dve godine pokrenuo masovne građanske proteste.

Napadači i ranije osuđivani

Podsetimo, sudsko veće Višeg suda u Kruševcu je u septembru 2020. godine osudilo Šaponjića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a Živkovića i Gmijovića na tri i po godine zatvora.

Oni su 23. novembra 2018 godine, napali Borka Stefanovića, Bobana Jovanovića iz Kruševca i policajca Dejana Palibrka, ispred MZ Rasadnik u Kruševcu.

Palibrk je na licu mesta prepoznao Gmijovića i Živkovića, a i sam je zadobio lakšu telesnu povredu, kada je sprečio Šaponjića da udari Stefanovića koji se nalazio na zemlji.

Sva trojica napadača su i ranije osuđivani, a jedan od optuženih Gmijović, kako su pisali mediji, bio je saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen krajem septembra 2014.

Napad na Stefanovića u Kruševcu pokrenuo je proteste „Stop krvavim košuljama“ koji su prerasli u višemesečne građanske proteste širom Srbije pod sloganom „Jedan od pet miliona“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare