Apelacioni sud u Prištini potvrdio kazne za ratne zločine Krstiću i Šabaniju

Vesti 02. dec 202116:47 0 komentara
Shutterstock/ilustracija

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Krstić je osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora, dok je Šabani osuđen na sedam godina zatvora, javila je koha.net.

Sud je istovremeno odlučilo da odbije kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva Kosova i žalbe branilaca optuženih.

Zlatan Krstić optužen je da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodime, opština Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije u proterivanju 15 članova porodice i odvođenju četiri taoca, koji nisu aktivno učestvovali u sukobu.

Kako je navelo tužilaštvo, učestvovao je u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, čak je i bacao tela žrtava pored puta kako bi prikrio zločin.

Destan Šabani optužen je da je tokom rata na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, da bi ponizio i degradirao postupanje prema poginulima O.N, B.N, A.N, B.N. i I.R – koje su ubile srpske snage, naredio da se njihova tela sahrane bez dostojanstva i kršeći pravila ratovanja utvrdjena međunarodnim humanitarnim pravom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!