AP: Vučić osuo paljbu na rezoluciju Evropskog parlamenta

Vesti 26. mar. 202122:0138 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/TANJA VALIČ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osuo je paljbu na rezoluciju Evropskog parlamenta, u kome se njegova zemlja poziva da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala i da radi na vladavini prava, ako želi da se pridruži Evropskoj uniji, piše AP.

Kako navodi američka agencija, Vučić je koristeći „krajnje nediplomtaski jezik“, rekao da je izveštaj „ogoljena laž“, a da su evroposlanici „izgubljeni u vremenu i prostoru“.

Kada je upitan da li izveštaj, usvojen u Evropskom parlamentu, može da uspori pristup Srbije Evropskoj uniji pritiskanjem zemlje da prizna nezavisnost Kosova, Vučić je „sarkastično“ rekao da ne može da spava od straha, navodi AP.

AP piše i da je Vučić citirao delove izveštaja o srpskom zdravstvu i hvalio sopstveno delovanje u krizi zbog koronavirusa i nabavci vakcina, uglavnom iz Kine, čime je Srbija postala jedna od vodećih zemalja EU po vakcinisanima prema broju stanovnika.

Povezane vesti:

Iako zvanično traži članstvo u EU, Srbija pod sve autokratskijom Vučićevom vlašću gradi sve bliskije veze sa Kinom i Rusijom, navodi AP.

Agencija ukazuje da je u izveštaju Evropskog parlamenta primećeno pogoršanje slobode medija u Srbiji i porast zastrašivanja i govora mržnje prema opoziciji, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama i novinarima. Agencija citira saopštenje opozicone Stranke slobode i pravde, koja navodi da su Vučićeve reči protiv evropskih poslanika na „granici govora mržnje“, i da je sada svima potpuno jasno da njemu nikad nije bilo stalo do EU.

AP podseća da je pre nego što je Vučićeva „populistička“ Srpska napredna stranka došla na vlast 2012. on bio „ultranacionalista, koji je takođe bio i ministar informisanja za vreme NATO intervencije 1999. godine“ kada je, piše AP, „zaustavljeno krvavo suzbijanje separatista na Kosovu“.

Agencija AP takođe podseća da Srbija i njeni saveznici Rusija i Kina ne priznaju proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine, dok ga SAD i većina zapadnih zemalja priznaju.

Komentari

Vaš komentar