AP: Srbija prva u Evropi počela da vakciniše izbeglice i migrante

Vesti 26. mar. 202118:214 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Srbija je danas postala prva evropska zemlja koja je počela da vakciniše protiv koronavirusa izbeglice i migrante, piše američka novinska agencija Asošiejted pres.

Američka agencija navodi da je Srbija prva u Evropi i po broju datih vakcina po glavi stanovnika i dodaje da je taj rezultat delom posledica rada vlade na obezbeđivanju vakcina iz Rusije i Kine.

pročitajte još

Srbija se, međutim, kao i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope, suočava sa još jednim skokom broja potvrđenih infekcija i smrtnih ishoda od koronavirusa, piše AP.

Agencija dodaje da se za vakcinaciju prijavilo 530 ljudi koji žive u izbegličkim kampovima i u centrima za tražioce azila u Srbiji.

Prvi koji su imunizovani među njima danas su primili vakcinu kompanije AstraZeneka u beogradskom predgrađu Krnjači.

Jedan od njih je Avganistanac Bašir Ahmad Širzaj koji je, bežeći od rata u domovini, preživeo težak put do Evrope i „ne želi da se kocka s koronavirusom“, navodi njegove reči AP.

Predstavnica agencije UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, Frančeska Boneli, rekla je da je danas „veoma, veoma poseban dan“ i dodala da je to „zaista važan znak podrške koju Srbija pruža izbeglicama“ i „veoma dobar primer inkluzije migranata u srpsko društvo“, prenosi AP.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Abebajehu Asefa Mengistu izjavio je, dodaje AP, da je danas započeta vakcinacija „zaista važna jer (migranti i izbeglice) žive u kolektivnim centrima, gde je veoma teško držati fizičku distancu i istinski kontrolisati epidemiju“.

Agencija podseća da su u Srbiji i Bosni i Hercegovini hiljade izbeglica i ekonomskih migranata sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije, čekajući priliku da predju granicu u udju u EU, a zatim da nastave ka bogatijim zemljama.

Komentari

Vaš komentar