AP: Kina polutajno isporučila Srbiji projektile

Vesti 10. apr. 202220:05 > 20:10154 komentara
Podeli:
Izvor: AP Photo/Kin Cheung

Kina je ovog vikenda u prikrivenoj operaciji isporučila Srbiji sofisticirani protivvazduhoplovni sistem, javlja agencija Asošijeted pres (AP). Isporuka Srbiji, saveznici Rusije, dolazi dok Zapad brine da bi naoružavanje zemalja Balkana tokom rata u Ukrajini moglo da naruši krhki mir u regionu, navodi AP.

Pročitajte još:

Mediji su objavili u subotu da je šest kineskih transportnih aviona sletelo na beogradski Aerodrom Nikola Tesla sa HQ-22 sistemima zemlja-vazduh, piše AP.

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na pitanja AP do objavljivanja.

Ova isporuka prešla je preko teritorije najmanje dve članice NATO - Turske i Bugarske - što stručnjaci smatraju demonstracijom rastuće globalne snage Kine, javlja AP.

Prema navodima ove agencije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je maltene potvrdio isporuku koja je dogovorena 2019. rekavši u subotu da će u utorak ili sredu predstaviti “najnoviji ponos” srpske vojske.

Na Zapadu postoji bojazan da bi rusko i kinesko naoružavanje Srbije moglo da ohrabri balkansku zemlju na novi rat, posebno protiv njene bivše pokrajine Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, piše AP.

Komentari

Vaš komentar