Antonijević za ustavne promene: Nećemo Srbiju gde jedan čovek odlučuje o svemu

Vesti 30. dec 202114:45 > 15:4120 komentara
Podeli:
milan antonijević
Izvor: N1

Pravnik Milan Antonijević za N1 kaže da podržava glasanje za ustavne promene na referendumu 16. januara, jer će one dati mogućost da se promeni nešto što trenutno ne funkcioniše i što je u potpunosti podređeno političkoj stranci, i da pravosuđe postane samostalno, nezavisno i dovede do rezultata koje želimo.

Antonijević veruje da promene Ustava mogu da povrate poverenje građana u pravosuđe, jer će izbor sudija i tužilaca biti drugačije uređen, a Narodna skupština u potpunosti izuzeta iz tog procesa.

Tužilšatvo, kako je rekao, neće više iamti jednu osobu na vrhu i neće se sve odluke donositi iz jedne tačke. „To nam inače smeta u Srbiji, zašto nam ne bi smetalo u pravosuđu“, upitao je.

Antonijević priznaje da predloženja rešenja neće biti idealna, ukoliko se u Visokom savetu sudstva (VSS) i Visokom savetu tužilaštva (VST), koje će tek biti forimirano, ne nađu ljudi sa integritetom koji zaslužuju da se tu nađu.

„Često se vodi kampanja protiv sudija i tužilaca, da se ne želi da članovi VSS i VST koje će se fomrirati budu neki faraoni“, kaže Antonijević i istiće da kada već „na nivou države ne želimo faraona“, zašto ne bismo imali podelu vlasti i pravosuđe odvojili od politike.

„Ove izmene donose mogućnost da se nešto što ne funkcioniše, i u potpunosti je podređeno političkoj stranci, promeni. Da se da trećoj grani vlasti mogućnost da kontroliše, da tužilaštvo ima samostalnost, a ne da budu u senci i da imate predsednika koji najavljuje presude. Da dobijemo sistem koji je izuzet iz politike“, poručuje Antonijević.

Na pitanje ko će onda kontrolisati pravosuđe, Antonijević odgovara da je javnost dovoljno jaka i da smo u prethodnom periodu videli da izlazak na ulice može da dovede do promene političkih odluka i zakona.

Podseća i da je Ministarstvo pravde 2018. godine izašlo sa „izuzetno lošim“ predlogom ustavnih promena, i da je stručna javnost tada tražila da taj postupak vodi Narodna skuptina, da je bilo organizovano 11 javnih rasprava, da su stručna javnost i udruženja tužilaca i sudija dala svoje sugestije i da je predložene promene na kraju verifikovala Venecijanska komisija.

„Zašto sad baciti u vodu, ako je samo zbog politike to ne pristajem“, poručuje Antonijević.

Ističe i da se u januaru ne govori „ne“ Vučiću, i da je polivina vladajuće Srpske napredne stranke protiv ustavnih promena.

Dodaje i da je primetio strah vladajuće većine od izmena Ustava, odnosno da je nedavno „navrat-nanos“ Skupština izabrala veliki broj tužilaca samo dve nedelje uoči referenduma.

„Zbog čega se to radi, očigledno se plašilo da će nakon izmena Ustava biti mnogo teže taj politički uticaj sprovesti“, ocenjuje on.

Antonijević podseća i da je Srbija nedavno otvorila klaster 4 u pregovirama o članstvu EU, upravo zbog najavljenih promena Ustava.

„Očigledno se shvatilo da nećemo moći da fingiramo i lažemo Brisel doveka“, konstatuje on.

Ističe i da EU sigurno neće primiti zemlju u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu gde nema ustavnih mogućnosti da pravosuđe bude nezavisno, ali i da je u interesu građana da imamo vladavinu prava, „ušli mi u tu EU ili ne“.

Pogledajte emisiju N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar