Antifašistički front u šetnji: Borba protiv fašizma nikad ne sme da stane

Vesti 23. okt 202118:06 > 18:09 36 komentara
N1

Neformalna grupa Antifašistički front 23. oktobar organizovala je šetnju novosadskim Limanom i poručila - ne fašizmu.

U Novom Sadu je, podsetimo, obeleženo 77 godina od oslobađanja grada. Učesnici antifašističke šetnje pozvali su na obnovu vrednosti antifašizma.

Filmski i televizijski reditelj i scenarista Želimir Žilnik rekao je okupljenima da Dan oslobođenja Novog Sada, kad je on bio mlad, „nije imao potrebu da se održava u nekoj vrsti neformalnosti i ilegalnosti“.

N1

„Uvek je bio proslavljan na glavnim ulicama i trgovima Novog Sada, u mnogim školama i preduzećima. Živeli smo u jednopartijskom sistemu, ali na taj dan oslobođenja Novog Sada, kao i u drugim gradovima na dan oslobođenja od fašizma, nije bilo čoveka koji nije osetio jednu vrstu sreće da se, jednostavno, taj dan slobodno proslavlja. Jer zapravo ono što je pobeđeno bio je pakao u svakom smislu te reči – pakao rata, pakao smrti, pakao razume se etničkih proganjanja i pakao stravičnog stradanja i devastacije zemlje“, rekao je.

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić, obraćajući se prisutnima, rekla je da borba protiv fašizma nikada ne sme da prestane. Onog momenta kada smo posustali, on (fašizam) je počeo da se širi kao buđ, naglasila je.

Legalizacija fašizma, kako je navela, počela je propagandom i dehumanizacijom svakog neistomišljenika, ali i pretvaranjem različitih etničkih i religijskih grupa u neprijatelje i „štetočine“, a danas, kaže Lalićeva, svaka nacionalna televizija u Srbiji „ima svoju Milijanu Baletić i svog Milorada Vučelića čiji je posao da propagiraju sumanutu ideju o srpskom svetu u kom su svi koji mu ne pripadaju neprijatelji, strani plaćenici i štetočine“.

„Istovremeno, osuđeni ratni zločinac danas je osnivač humanitarne orrganizacije koja organizuje peticiju za oslobađanje drugog zločinca, a pomažu im kvaziborci za prava životinja, a zapravo paraformacija i fašistička falanga koja, krijući se iza čivava, zlostavlja Rome i pripadnike LGBT populacije“, istakla je novinarka.

Mi smo danas ovde da pokažemo da nas nije strah, navela je Lalićeva na skupu, dodajući da se ne kriju iza stranke, čivava, zadruga, organizacija.

Niko od nas ovde nije ni dovezen, ni doveden, ni potplaćen, zastrašen, ni ucenjen, istakla je. „I možete i da nas batinate, da sečete gume, šume ste nam svakako i posekli, ali to nas neće zaustaviti da vas sprečimo da od ratnih zločinaca pravite heroje, a od grada heroja da pravite grad terora“, navela je. Lalićeva kaže da su tu da pokažu da antifašizma nije političko opredeljenje niti ideologija, već moralni čin. „Da vas vratimo gde vas je istorija s pravom, na ovaj isti dan pre 77 godina smestila – da buđ vratimo tamo gde mu je i mesto, u mrak. Smrt fašizmu“, poručila je.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare