Antifašisti Novog Sada: Da li će među žrtvama na spomeniku biti imena zločinaca

Vesti 16. okt. 202115:45 > 17. okt. 2021 16:443 komentara
Podeli:
Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Antifašistički front 23. oktobar pozvao je gradske vlasti u Novom Sadu da preciziraju kojim se tačno žrtvama podiže spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45. godine", da se ne bi došlo u situaciju da bude podignut spomenik i ratnim zločincima.

„Budući da su nakon oslobođenja Novog Sada od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu jugoslovenske vlasti osudile na smrt brojne ratne zločince, medju kojima su i učesnici i organizatori Novosadske racije, važno je precizirati o kojim se tačno žrtvama radi, kako ne bismo došli u situaciju da kroz koji mesec u Novom Sadu ugledamo spomenik koji je posvećen organizatorima ratnih zločina na teritoriji Novog Sada i južne Bačke u Drugom svetskom ratu“, piše u saopštenju.

Dodali su da su od Skupštine grada Novog Sada putem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja upitali kome će sve biti posvećen navedeni spomenik, ali odgovor do sada nisu dobili.

Precizirali su da su tražili odgovore na pitanja koji je tačan tekst predloga Saveza vojvođanskih Mađara koji je podnet Savetu za kulturu Skupštine grada, ko su nevine žrtve kojima se ovaj spomenik podiže, koja su njihova imena i prezimena i koliko ih ima.

Pitali su i ko su članovi odbora za sprovođenje „Odluke o podizanju spomenika svim nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944. i 1945. godine“, koliko je zasedanja taj odbor imao i koji je bio dnevni red tih zasedanja.

„Koji je tačan i doslovan sadržaj dokumenta koji sadrži spisak stradalih za koji je tadašnji odbornik i predsednik Saveta za kulturu Đula Kiš rekao da je nastao na osnovu rada komisije za tajne grobnice i međuakademske komisije Srbije i Mađarske“, pitali su iz Antifašističkog fronta 23. oktobar.

Datum 23. oktobar u Novom Sadu se obeležava kao Dan oslobodjenja glavnog grada Vojvodine od fašizma, 1944. godine.

Novosadsku raciju organizovali su mađarski okupatori u januaru 1942. godine, koji su ubili i pod led Dunava bacili oko 1.300 Jevreja, Srba, Roma i drugih stanovnika Novog Sada.

Komentari

Vaš komentar