Anketa: Više od polovine građana ima negativno iskustvo sa lokalnim upravama

Vesti 31. maj 202213:46 0 komentara
Banka, banke , šalter, kancelarija, finansije,
Shutterstock/ilustracija

Nešto više od polovine građana Srbije zna da može da traži informacije od javnog značaja koje nastaju u radu organa lokalne uprave, ali samo 38 odsto zna i kako to da uradi, pokazaju rezultati ankete o efikasnosti rada lokalnih uprava koji su saopšteni na skupu u Beogradu.

Na konferenciji „Kvalitetna uprava na lokalnom nivou – noseći stub dobre javne uprave“, u organizaciji Centra za evropske politike (CEP), rečeno je da 58 odsto građana ima pretežno negativno iskustvo sa radom svoje gradske, odnosno opštinske uprave, a ostali pretežno pozitivno.

Pročitajte još

Građani koji su nezadovoljni uslugama kao razlog najčešće navode prebacivanje nadležnosti i odgovornosti, davanje različitih informacija i uputstava, „šetanje“ od kancelarije do kancelarije.

Anketa, koja je obuhvatila više od 5.200 građana iz 17 gradova i opština u Srbiji, pokazala je i da gotovo trećina ispitanih smatra da njihova lokalna samouprava isključuje građane iz procesa donošenja odluka.

Istovremeno samo 17 odsto građana smatra da se službenici u njihovoj lokalnoj upravi zapošljavaju prema kvalifikacijama, stručnosti i sposobnostima.

Ostali misle da su za zapošljavanje u lokalnim samouprava ključne političke i lične veze, pri čemu čak 78 odsto ukazuje na političke.

Istraživač CEP Vladimir Mihajlović rekao je da građani, bez obzira iz kog su regiona Srbije, iste stvari prepoznaju kao pozitivne odnosno negativne u radu lokalnih uprava.

Takođe je podsetio da u EU lokalni nivo vlasti sprovodi više od 70 odsto celokupnog zakonodavstva.

Anketa je pokazala i da devet od deset ispitanika nije učestvovalo u oblikovanju odluka lokalne samouprave, kao na primer o budžetu ili urbanističkim planovima.

Takođe je 72 odsto anketiranih reklo da su im službenici tražili da sami pribave dokumenta iz zvaničnih evidencija, iako su od 2015. službenici dužni da tu uslugu ponude građanima.

Aktivnosti u okviru inicijative „Praćenjem javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu – Pratim JA“ biće nastavljene do kraja godine.

Inicijativu „Pratim JA“ sprovodi CEP u saradnji sa partnerskim organizacijama – Centrom za ravnomerni regionalni razvoj, Nacionalnom koalicijom za decentralzaciju i Ekološkim centrom Stanište, uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji i sufinansiranje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!