Andrić Rakić: Ne pamtim ovakve tenzije na Kosovu, Kurti da prihvati razgovore

Vesti 01. avg 202210:05 > 10:21 4 komentara

Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije "Nove društvene inicijative" izjavila je u uključenju u Novi dan TV N1 iz Zubinog Potoka, da je situacija na severu Kosova trenutno mirna, ali da ne pamti kada je bilo toliko tenzija koliko juče. Ocenila je da je jedini izlaz za rešavanje problema nastavak dijaloga, odnosno da kosovski premijer Aljbin Kurti prihvati da se u Briselu razgovara o stvarima koje su od interesa za srpsku zajednicu na Kosovu.

Milica Andrić Rakić kazala je da blokade na severu Kosova još nisu povučene i da se trenutno verovatno vode pregovori o tome. Istovremeno je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, kako je dodala, poručio da Priština neće u potpunosti prekinuti primenu mera reciprociteta dok se blokade ne povuku, zbog čega se na administrativnom prelazu Merdare svima sa srpskim ličnim kartama izdaju prateća dokumenta.

POVEZANE VESTI:

„Juče je bilo vrlo napeto, lično se ne sećam kada je bilo toliko tenzija, one su se gradile nedeljama. Bilo je strašno, moglo je da dođe do ozbiljnijih incidetnata“, istakla je sagovornica N1.

Ukazala je da je prethodnih nedelja bio upadljiv izostanak predstavnika međunareodne zajednice, ali da je juče, srećom njihova reakcija bila žustra i došlo je do odlaganja primene mera Prištine za mesec dana.

„Nešto ovoliko napeto dugo nije postojalo, verujem od 2011. zaista se osećao potencijal za neke vrlo dramatične događaje“, ocenila je Andrić Rakić, ali je podsetila i da je nakon nereda 2011. došlo do ubrzanja dijaloga.

Dodaje, međutim, da je situacija sada donekle drugačija usled nespremnosti vlade Aljbina Kurtija da razgovoara o pitanjima koje smatra internim.

„Istorija nas uči da ovakve stvari ubrzavaju dijalog, ali ako Kosovo ne želi da priča o konkretno ovom problemu, onda će verrovatno doći do novih sukoba ili minimum stagnacije“, upozorava Andrić Rakić.

Vlada Kosova, a posebno premijer Kurti su, prema njenim rečima, sve više odvojeni i od albanske zajednice na Kosovu, a posebno od srpske zajednice na sseveru Kosova. Kurtijev odnos prema srpskoj zajednici, kako je ocenila, predstavlja ili izraziti stepen neznanja o raspoloženju među ljudima ili pokušaj da se negira da takvo raspoloženje postoji.

Upitana da li bi put ka rešenju problema moglo da bude konačno formiranje Zajednice srpskih opština, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013. godine, sagovornica N1 je podsetila da je srpska zajednica na severu Kosova tada bila protiv integrcacija u kosovske institucije i da je upravo to nezadovoljstvo bilo amortizovano obećanjem da će Srbi dobiti određeni stepen samoupravljanja u deset opština u kojima čine većinsko stanovništvo.

„To obećanje koje je potpuno iznevereno postaje neko mitsko telo od kojeg građani očekuju i više nego što je bilo predviđeno. To jeste ključni problem, a i ključni argument Beograda kada sedne za sto u Briselu“, poručila je Andrić Rakić.

Stoga je, zaključije gošća Novog dana, ključno da se dve strane vrate za pregovarački sto u Briselu. Posebno je skrenula pažnju na to da bi primena odluke Prištine o izdavanju pratećih dokumenata za ljude za srpskim ličnim kartama moglo da napravi ozbiljne probleme pripadnicima lokalne zajednice koji nemaju kosovka dokumenta, jer bi, striktnom primenom zakona, mogli na Kosovu da provedu samo 90 dana unutar perioda od 180 dana što je, prema njenim rečima, neprihvatljivo.

Šta se sve sinoć dešavalo na Kosovu

Podsetimo, Vlada u Prištini odložila je sinoć primenu recipročnih mera prema Srbiji na mesec dana. Odluka je doneta nakon sastanka šefova država Kosova sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem. SAD su zatražile da se primena odluka odloži za 30 dana. Ovaj korak je pozdravio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Tokom jučerašnje večeri, kako je navela kosovska policija, na nekoliko lokacija na severu Kosova čula se pucnjava, a neki od pucnjeva bili su usmereni i na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

Vlada Kosova je planirala da 1. avgusta počne izdavanje tzv. ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Danas je trebalo da stupi na snagu i odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare