Andrejić: Potpuno „rasfronclavanje“ društva, jedini lek – ustavotvorna skupština

Vesti 18. sep 202110:41 > 10:53 15 komentara

Opozicija možda nije ni trebalo da započinje učešće u dijalogu s vlastima o izbornim uslovima, kaže Božidar Andrejić, novinar dnevnog lista "Danas". "Jer ako je trebalo biti nekakvog dijaloga, trebalo je razgovarati ne o izbornim uslovima, nego o izborima, odnosno o tome da li je uopšte u ovoj zemlji, posle svega što se događa, tog temeljitog destruiranja svih institucija i kršenja Ustava, uopšte potrebno razgovarati o sitnici - da li i koliko će nas biti na televizijama", objašnjava Andrejić.

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su da neće učestvovati u nastavku druge faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca. Učesnici sastanka preneli su novinarima da je vlast odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima. Dragan Đilas rekao je da je dokument koji su ponudili evroparlamentarci ocenjen kao neprihvatljiv, jer ne nudi konkretna rešanja ni mehanizme. Vladimir Orlić iz SNS grubo je izvređao Dragana Đilasa tokom sastanka, preneo je novinarima Janko Veselinović. O daljim koracima stranke će se naknadno izjašnjavati.

POVEZANE VESTI

„Što se mene tiče, mogao bih da zaključim da možda nije ni trebalo da započinju učešće u tom dijalogu… Mi imamo situaciju, a to su mnogi pre mene rekli, da u ovom slučaju, kada je ovo oteta država, sve pogaženo što stoji u Ustavu, osim za kovid sertifikate, tu se držimo Ustava, mi imamo situaciju gde se kaže – ‘E, ajd sad malo nam vratite zakonitosti i ustavnosti u zemlju, da bismo možda odrađivali jednu kampanju'“, ocenio je Andrejić u Novom danu.

Prema njegovim rečima, u celom tom procesu ne pokreću se suštinska pitanja.

„Ako bude izbora, šta je sa onim pričama o prelaznoj vlasti, o dubinskoj promeni sistema, a ja bih rekao načina vladanja, koji se nasleđuje, jer nije se u radu državne uprave previše toga izmenilo, sve ide po nekakvoj inerciji, malo bolje i ušminkanije možda je bilo za vreme demokrata“, kazao je gost N1.

I pita: „Šta je sa velikim idejama od pre 10 godina? Tadić je tada pominjao da Skupština ne treba da ima 250 poslanika. Šta je sa ustavotvornom skupštinom? Ja mislim da je rasfronclavanje društva došlo do toga da jedini lek može biti ustavotvorna skupština i osmišljavanje nekog nacionalnog plana. Ne laži i prevare“.

Kao laž i prevaru navodi vest o emitovanju zelenih evroobveznica.

„I to se građanima, nedovoljno obaveštenim građanima, predstavlja kao neki veliki uspeh, a niko ne objašnjava da je to novi dug. A narod to razume onako kao što Vučić stane ispred spomenika Stefanu Nemanji, okrene se prema Nemanjinoj ulici koja postoji sto godina i kaže da ovaj grad nije imao Nemanjinu ulicu do sada. Tako veruju Malom i Jorgovanki da su ove evroobveznice veliki uspeh. Ok, možda je uspeh, ali kažite da je to novo zaduženje“, izjavio je Andrejić.

Izdizanje dikature

U tom „rasfronclavanju“, kako je nazvao, učestvuje i opozicija.

„Po filmu ‘Izdizanje Hanibala’, mi ovde imamo izdizanje diktature, i u tome nehotice učestvuje i opozicija“, kaže Andrejić.

Predsednik Vučić izjavio je da će prihvatiti sve šta su predložili evroparlamentarci.

„A birači će prihvatiti sve što Vučić kaže. Običan birač možda je malčice obavešteniji od toga, ali suština čitave priče je da će prihvatiti sve. I to je odličan trik. Prihvatanje onoga što evroparlamentarci predlože je zapravo verbalna potvrda da se vlast vraća na nulu, na navodno poštovanje zakona. Genijalna opozicija nad svim tim institucijama koje postoje a ne rade, ne insistira mesecima i godinama, kako to popraviti, nego sad traže nad telima nekakvo telo. A suština priče je da je taj Bujošević i Nenad Stefanović, oni su izvanredni novinari, i njima kad bi bilo uslova, ne bi trebala nikakva komisija sastavljena od nezavisnih urednika. Ali stvoreni su u društvu takvi uslovi da oni to ne moraju, da mogu da rade na način, da li su ucenjeni, u svakom slučaju profesionalno su se ponizili, i mi imamo to što imamo“, kaže Andrejić.

Nema normalne televizije, normalnog novinarstva niti normalnog javnog servisa, dodaje.

Prema rečima Andrejića. zahtevi koji se tiču javnog servisa su „pucanj u prazno“.

„Kada postoji nešto jako pokvareno, neka aparatura koja ne radi, i ti sad hočeš umesto da kupiš novu, da izmisliš neku improvizaciju koja će tu nešto da pomogne… Pri čemu ja ne mislim, opozicija je priterana na to da tako misli, jer su mnogi vozovi da se nešto promeni – prošli“, naglašava Andrejić.

„Treba kupiti novi mašinu, zato i govorim o ustavotvornoj skupštini“, dodaje.

Andrejić je izrazio bojazan da je situacija u zemlji, kako je rekao, napukla.

„Mnogo je lomna, na više mesta i ja ne mogu da pretpostavim šta će se desiti. Ja se samo bojim da ta naprsnuća ne eskaliraju u neki lom, pre ili posle izbora“, rekao je.

Gost N1 kaže i da je situacija „isplanirana“.

„Imamo širenje koronavirusa, moja je procena bila da će se ovako terati bez maski, sa velikim skupovima, dok se ne dotera broj od 8-9 hiljada u bolnica, a onda ćemo smisliti – ko je onaj kojeg je Kon nazvao, rečeno da nije ustavno, pa ćemo onda da imamo neke druge kaveze, pa neko diktiranje iz studija, bilo iz sobe u Turskoj ili ne znam gde, kojom će se konstrolisati situacija do izbora“, zaključio je Andrejić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare