Analiza: PPF grupa sarađuje s autokratskim liderima radi kontrole tržišta medija

Vesti 20. mar. 202116:33 > 17:032 komentara
Podeli:
novinari mediji mikrofoni
Izvor: Shutterstock

Tvrdnje su se pojavile u medijima u Evropi krajem januara da je kompanija češkog milijardera, koja se nalazi na Forbsovoj listi, u dosluhu sa državnim telekomunikacionim operaterom Srbije, da bi izazvala osipanje tržišnog udela konkurentske kompanije, piše u analizi Ričarda Kramera i Aljbina Sibere objavljenoj na Just Security. Pored zabrinutosti zbog udara na pravila konkurencije, planirani aranžman bi navodno ostavio matičnu kompaniju pomenutog konkurenta bez dela prihoda koji joj omogućava da pomaže jedan od nekoliko preostalih nezavisnih medija u Srbiji.

Taj incident, poslednji u nizu, podigao je uzbunu u evropskim slobodnim medijima i prodemokratskim krugovima zbog činjenice da češki biznismen Petr Kelner i njegova PPF Grupa tesno sarađuju sa autokratskim liderima širom centralne i jugoistočne Evrope kako bi pridobili kontrolu nad ključnim telekomunikacionim, digitalnim i medijskim tržištima. Neke od tih veza uključuju poslove vezane za kineske državne ili kompanije koje podržava država, navodi se u analizi Ričarda Kramera i Aljbina Sibere objavljenoj na Just Security.

Samo nekoliko meseci ranije, na primer, šest velikih organizacija za slobodu medija, uključujući organizaciju „ČLAN 19“ i Reportere bez granica, napisalo je otvoreno pismo Kelneru u kome su izrazile njihovu zabrinutost..

Kako se navodi u analizi, povod je bila odluka Evropske komisije da odobri PPF-ov predlog da kupi kompaniju Central European Media Enterprises (CME) od AT&T’s WarnerMedia u vrednosti od 940 miliona evra (1,14 milijardi dolara). Tom kupovinom, delimično sredstvima koja je obezbedila Međunarodna investiciona banka u većinskom ruskom vlasništvu, sa sedištem u Budimpešti, PPF je preuzeo kontrolu nad televizijskom zabavnom firmom koja vodi više od 30 TV kanala sa 45 miliona gledalaca širom Bugarske, Češke Republike, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

O autorima

Ričard Kramer

Ričard Kramer (@RichardKraemer7) vodi program za Balkan u Evropskom centru vrednosti za bezbednosnu politiku u Pragu, Češka Republika. On je takođe nerezidentni saradnik organizacije Frontier Europe Initiative na Institutu za Bliski istok i predsednik upravnog odbora Američko-evropske alijanse.

Aljbin Sibera

Aljbin Sibera (@ASybera) je nerezidentni saradnik u varšavskoj organizaciji i časopisu Visegrad Insight, a trenutno sprovodi doktorska istraživanja koja podrazumevaju kritičku analizu tekstova čeških medija o godišnjicama Plišane revolucije, na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani, u Sloveniji.

Odobrenje Evropske unije stiglo je uprkos, kako je Komisija opisala, „povratnim informacijama velikog broja kupaca i konkurenata“. Organizacije za slobodu medija izrazile su zabrinutost Kelneru zbog rizika da će pomenuti mediji postati politizovani i izgubiti uređivačku nezavisnost, uključujući i u vezi sa novinarskim izveštavanjem o pitanjima kao što je odnos Kine prema njenoj manjini Ujgurima. U svom saopštenju iz oktobra da je finalizovao kupovinu CME, PPF je istakao da poštuje „poziciju koju te televizije zauzimaju na svojim tržištima kao nezavisni emiteri“.

Rezultat rastućeg PPF-ovog „ekosistema“ u oblasti telekomunikacija, medija i digitalnih komunikacija, u kombinaciji sa tvrdnjama da Kelner gaji bliske poslovne i političke veze sa sve većim brojem autokratskih lidera u regionu, dobro ilustruje rizik koji je nastao za regionalne aktere koji se bore za demokratiju i slobodno tržište. Ako im se niko ne bude usprotiviio, takve antidemokratske snage značajno će oslabiti slobodne medije u regionu, osnažiti autokratske aktere i otvoriti vrata za štetna eksterna mešanja, posebno iz Kine.

Pripremanje terena za neliberalno okruženje

Veza između toksičnog kapitala i autoritarnih snaga u Evropi poslednjih godina je u ekspanziji. Češki milijarderi mnogo češće se mogu videti na Forbsovoj listi, u poređenju sa njihovim kolegama iz drugih zemalja regiona. I oni definitivno neguju prozapadni poslovni imidž, barem spolja, navodi se u analizi.

Uzmimo, na primer, češkog milijardera Danijela Kretinskog, koji je svoj energetski koncern EPH pretvorio u diverzifikovanu grupaciju sa udelima u raznim medijima, uključujući najveću medijsku kuću tabloida u Češkoj Republici i značajan udeo u francuskom L Mondu. Kretinski je takođe Kelnerov partner u jednoj od najvećih platformi za e-trgovinu centralne Evrope Mall Group, koja obuhvata onlajn kupovinu, kao i Mall TV. Još jedan takav primer je mađarski mogul Lorinc Mesaroš. Direktno se zahvaljujući predsedniku Viktoru Orbanu za svoje uspehe, Mesaroš je svoj koncern za tranzit gasa pretvorio u poslovnu imperiju koja obuhvata osiguranje, finansijske usluge, hotelske lance i televizijske medije u Mađarskoj i okruženju.

PPF ispred svih

PPF je finansijsko investiciona grupa čiji je Kelner bio suosnivač u Češkoj Republici 1991. Sredinom devedesetih, stekao je udele i upravljačku kontrolu u najvećem osiguravajućem društvu u zemlji, pre nego što ga je prodao italijanskoj grupi Đenerali. Registrovan u Holandiji, kao i mnoge evropske kompanije zbog blagonaklonih korporacijskih zakona u toj zemlji, PPF je aktivan u finansijskim uslugama, medijima, telekomunikacijama i onlajn maloprodaji u 23 zemlje, sa akcentom na evropska i azijska tržišta, uključujući Kinu. Vrednost njegove imovine je više od 44 milijarde evra. Forbs svrstava Kelnera na 68. mesto među svetskim milijarderima, sa navodno neto bogatstvom od 19,5 milijardi dolara. On je najbogatiji čovek Češke Republike. PPF je u suštini Kelnerova kompanija, jer on poseduje skoro 99 procenata njenih akcija.

U Češkoj Republici, dominantno prisustvo PPF-a u biznisu se poklapa sa njegovom aktivnošću u politici. Kelner i populistički predsednik Češke Miloš Zeman sarađuju na jačanju odnosa te zemlje sa Pekingom i Moskvom. Od Zemanovog izbora 2013, na primer, njih dvojica su težili bližim trgovinskim i investicionim vezama sa Kinom i Rusijom u 5G infrastrukturi, nuklearnoj energiji, i masovnim medijima. Zeman leti u Peking svake godine u potrazi za novim poslovnim aranžmanima, dok PPF prikriveno promoviše i javno brani kineske investicije u Češkoj Republici. Kellner ima dobar razlog da bude blizak sa vladom predsednika Si Đinpinga, s tim što je PPF-ova banka Home Credit prva inostrana platforma za potrošačke kredite koja je dobila pristup kineskim tržištima. Na pitanje o aktivnostima Home Credit-a u Kini i njihovom uticaju na reputaciju PPF-a, manjinski akcionar Žan Paskala Dijuvezar odgovorio je da „biznis u Kini samo biznis“ i da su kritike na račun PPF „izuzetno nepravedne.“

Kako je PPF rastao po veličini i kapitalu, brzo se razgranao na druge zemlje Centralne Evrope i Balkan. Prisustvo PPF-a u Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Bugarskoj i drugim delovima regiona su pokazatelj njegove sposobnosti da preuzme segmente tržišta koji se preklapaju. Efekat je taj da Kelner gradi telekomunikaciono-medijske „ekosisteme“ kroz PPF poslove sa antidemokratskim liderima koji uzvraćaju tako što mu omogućavaju da sve više dominira tržištem.

Ples sa Huavejem

Regionalni pristup PPF-a i težnja kao dominaciji na više tržišta može se ilustrovati u njegovom nekada čvrstom zalaganju da Huavei gradi 5G mrežnu infrastrukturu Češke Republike. Podružnica PPF CETIN upravlja mrežama fiksne i mobilne telefonije u zemlji. PPF je 2019. godine potpisao memorandum o razumevanju sa Huaveijem da bi proširio svoju već postojeću saradnju na razvjanju 5G mreže preko CETIN-a.

Kada je agencija za državnu bezbednost Češke Republike BIS objavila izveštaj o opasnosti od integracije Huaveija u telekomunikacione sisteme te zemlje, CETIN je zbog negodovanja javnosti na kraju morao da se udruži sa švedskim Eriksonom.

Da se to nije dogodilo, verovatno bismo bili svedoci monopolističke dominacije PPF na više različitih tržišta i dubokom uplivu Kine u oblastima informisanja i komunikacija u toj zemlji.

Slovenački napadi na nezavisne medije

Pomenuto preuzimanje CME emiterskog sistema od strane PPF-a baca slične senke širom regiona. Početkom decembra Kelner se sastao sa ultradesničarskim slovenačkim premijerom Janezom Janšom. Bespoštedni napadi premijera i njegove Slovenačke demokratske stranke na nezavisne medije naveli su potpredsednicu Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Veru Žurovu i Međunarodni institut za štampu da izraze zabrinutost za stanje medija u toj zemlji. Politiko je pisao da novinari i organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da su Janšini postupci imali „toksičan efekat na slobodu medija“.

Janšin gnev je posebno bio usmeren na informativni kanal 24UR na PRO Plusu, medijskoj filijali CME u Sloveniji. Janša se u oktobru obradovao na Tviteru zbog zelenog svetla EU za prodaju CME PPF-u , nazvavši 24UR „najvećom opozicionom strankom u Sloveniji.“ Strah od moguće medijske dominacije dostigao je vrhunac je nekoliko nedelja kasnije, kada se Janša sastao sa novim vlasnikom 24UR-a, Kelnerom, na, kako su javili mediji, tajnom sastanku. Mada još uvek nije bila preduzeta nikakva konkretna akcija, kao rezultat tog sastanka, njegova tajna priroda i tajming izaziva sumnju u nove opasnosti za nezavisne medije.

Kada se situacija sagledava zajedno sa PPF-ovim preuzimanjem 2018. godine poslovanja norveškog telekomunikacionog giganta Telenora u Bugarskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i Srbiji, kupovina većinskog udela u CME, stvara se zloslutna slika.

Ispunjeno proročanstvo u Beogradu

Zabrinutost zbog potencijala PPF za nepošteno i antikonkurencijsko poslovanje u regionalnom telekomunikacionom i medijskom sektoru nedavno se proširila na Beograd. Krajem januara pojavili su se izveštaji da PPF-ov Telenor Srbija i državni telefonski, internet i kablovski provajder Telekom Srbija, rade na isključivanje konkurenta SBB sa tržišta telekomunikacija i medija u toj zemlji. Sporazumom između njih prvo pomenuta dva aktera, Telekom Srbija omogućava Telenoru Srbija pristup Telekomovoj nacionalnoj kablovskoj infrastrukturi. SBB i Telekom Srbija su u oštroj konkurenciji, kao konkurentski provajderi kablovske televizije i širokopojasnog interneta, koji poseduju približno 47 odsto, odnosno 27 odsto tržišta medijskih sadržaja, na osnovu podataka iz 2019.

Kablovski informativni, 24-časovni kanal N1 Srbija, sestrinska kompanija SBB, izvestila je, kako se navodi, o „procureloj“ prezentaciji zajedničkog plana, do kojeg je jedan od nas takođe došao (kontekst u kojeg je prezentacija napravljena i predstavljena je nejasan). Kako je tada javio N1 o sadržaju prezentacije, navedeni cilj plana Telekoma i Telenora je „potpuno urušavanje SBB-a. Posle ulaska Telenora (u infrastrukturu Telekoma Srbije) tržišni udeo SBB-a brzo će pasti ispod 30 odsto. SBB neće imati kapaciteta da ulaže u sadržaje i tako će Telekom Srbija ostati jedini kvalitetni pružalac sadržaja.“ Skenirana kopija prezentacije koju smo proučili po sadržaju odgovara navodima N1, navode autori u analizi.

Saradnja Telenora i Telekoma možda predstavlja i više od puke poslovne taktike. Telekom Srbija se kao državno preduzeće optužuje se da je podređen autoritarnom političkom programu predsednika Aleksandra Vučića. Za vreme njegove vladavine, medijske slobode u Srbiji konstantno opadaju, dok on stalno nastoji da kontroliše informativni prostor. U vlasništvu SBB-ve matične kompanije United Group, N1 ima regionalnu reputaciju da praktikuje činjenično novinarstvo sa integritetom. Ako bi se navodni plan za podrivanje SBB-a realizovao, moglo bi da dođe ograničavanja pristupa SBB-a telekomunikacionoj infrastrukturi koja bi nepravedno ograničila SBB-ovo pristup gledaocima, kao i prihode od poslovanja.

Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs, upozorava da su „[srpske] vlasti čvrsto rešene da iskoriste sva sredstva da unište SBB i United Grupu. Greh te kompanije je što je svojim novinarima i urednicima dala slobodu da profesionalno rade svoj posao“. PPF se javno branio tako što je isticao da se radi o pukom „trgovinskom ratu“, optužujući United grupu da je organizovala „neistine“ u izveštavanju N1, tvrdeći da je poslovni sporazum Telenora Srbija i Telekoma Srbija „potpuno uobičajen.“ Ipak, srpska politička opozicija i dalje strahuje od potencijalnih efekata predloženog partnerstva Telenora i Telekoma.

Bez recepta za uspeh slobodnih medija

Kombinacija medija, telekomunikacionih mreža i drugih digitalnih usluga pod jednim vlasništvom — bilo da je reč o PPF ili nekom drugom konglomeratu — pretnja je demokratskim tranzicijama u državama Zapadnog Balkana, gde se vladavina prava lako manipuliše i lideri kao što su Orban i Vučić ne haju mnogo za podelu vlasti. Kao što pokazuje slučaj Telenor-Telekom, mogućnost malverzacija od strane privrednih i državnih aktera je utoliko veća kada je netransparentnost veća od transparentnosti i kada odgovornosti gotovo i da nema.

„Otimanje“ medija i telekomunikacijskih operatera u centralnoj i jugoistočnoj Evropi od strane autoritarnih vlasti koje sarađuju sa potencijalno neetičkim kompanijama se može sprečiti. Kao što je to pokazao neuspešni pokušaj Huaveja da zajednički razvija 5G mrežu u Češkoj Republici sa PPF, prava kombinacija informisanosti i saradnje javnih i privatnih aktera može da spreči beskrupulozne aranžmane koji mogu da podriju nacionalnu bezbednost.

Odgovarajuća tela Evropske komisije trebalo bi da više pomažu u tom pogledu, uključujući organizacije za praćenje medija i druge aktere civilnog sektora u procesima donošenja odluka o spajanju i pripajanju medija i telekomunikacionih operatera. Komisija bi takođe trebalo jasno da kaže zemljama kandidatima za prijem u EU da njihovi izgledi za buduće članstvo zavise od postojanja snažne medijske scene i istinske konkurencije na tržištu. Finansiranje od Evropske banke za obnovu i razvoj, a možda i od SAD. Međunarodna korporacija za finansiranje razvoja (IDFC) u tim sektorima (npr. manjinski udeo EBRD-a u United grupi) trebalo bi da se desi samo uz dokazanu posvećenost korisnika transparentnom poslovanju i fer pleju.

Opasnost je da će, bez takvog nadzora, u zemljama u kojima demokratske institucije postoje samo na papiru, antidemokratski akteri, kako privatni, tako i javni, nastaviti da svoje sebične interese stavljaju daleko ispred širih implikacija evropske bezbednosti i prosperiteta.

Komentari

Vaš komentar