Analiza: Građani Balkana ne podržavaju bojkot, razočarani u opoziciju

Vesti 02. feb 202115:17 8 komentara
N1

Građani zapadnog Balkana smatraju pritisak na birače najvećom preprekom za fer izbore, iako razočarani vlašću opoziciju uglavnom ne vide kao kredibilnu alternativu, a bojkot generalno ne podržavaju, navodi se u novoj analizi Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG).

Ipak, navodi se u tekstu, nedavni izbori u regionu pokazali su da su promene moguće, čak i pod neravnopravnim uslovima koji se odnose na slabo izborno zakonodavstvo, zloupotrebu javnih resursa u izborne svrhe, veću zastupljenosti vladajućih partija u medijima u vlasništvu države ili povezanih s njom.

Ishod parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, piše u analizi, pokazao je da se vlast može smeniti na izborima i sada tako misli 80 odsto građana te zemlje.

U regionu je udeo građana koji percipiraju izbore kao instrument promene manji – 56 odsto na Kosovu, 46 odsto u Severnoj Makedoniji, 43 odsto u BiH i samo 38 odsto u Albaniji.

Istovremeno se najvećom preprekom slobodnim i fer izborima smatra pritisak na glasače, npr. putem obećanja ili pretnji u vezi s političkim zapošljavanjem.

U analizi se navodi da je to pitanje manje izraženo u Albaniji i Srbiji, gde 21 odnosno 27 odsto ispitanika navodi da pritisak na glasače predstavlja problem, u poredjenju sa 43 odsto u Crnoj Gori.

„To, bar delimično, može objasniti popularnost vladajućih partija u Albaniji i Srbiji: ako status kvo odgovara biračima, oni će manje biti skloni tome da se žale na njega“, navodi u analizi „Bez sigurnog glasa za djavola kojeg poznajete?“ BiEPAG.

Nepoverenje u opoziciju

Ipak, većina ispitanika u svim zemljama, osim Albaniji, gde je to nešto manje od polovine, tvrdi da nisu lično iskusili pritiske, što se u izvesnoj meri povezuje sa strahom od odmazde ili gubitka privilegija.

Istraživanje obavljeno u oktobru na reprezentativnom uzorku u svim zemljama Zapadnog Balkana pokazalo je i da  stepen poverenja u opoziciju nije visok.

Naime, građani, iako su u najvećoj meri razočarani vlašću, često ne vide opoziciju kao kredibilnu alternativu i kritikuju je zbog neorganizovanosti, razjedinjenosti, nedostatka vodjstva, kapaciteta i programa.

Najoštriji stavovi o opoziciji zabeleženi su u Srbiji, gde 84 odsto ispitanika ima loše mišljenje o njenoj efektivnosti, dok je 43 odsto smatra potpuno neorganizovanom.

„S druge strane, na Kosovu, gde su „autsajderske“ partije i političke figure proteklih godina ostvarile značajne izborne uspehe, taj procenat je znatno niži – samo 13,4 odsto ispitanika“, navele su autorke analize Tena Prelec i Jovana Marović.

Istraživanje je pokazalo i da se stavovi ispitanika o bojkotu izbora kao instrumentu za promene razlikuju od zemlje do zemlje, iako se bojkot generalno ne podržava.

Navodi se da je u Srbiji, gde bojkot izbora u junu 2020. nije proizveo opipljiv pozitivni ishod za opoziciju, samo 26 odsto ispitanika iskazalo podršku takvoj taktici dok u Severnoj Makedoniji čak 48 odsto ima pozitivan stav o bojkotu.

Promenljivost vlasti važan preduslov demokratizacije

U analizi se navodi i da je glasanje onih koji žive u inostranstvu slabo zastupljena tema u političkom diskursu i da građani o tome malo znaju.

Autorke analize istakle su da je „promenljivost“ vlasti važan preduslov demokratizacije ali da ona mora da dovede do poboljšanja rada institucija i njihove nezavisnosti da bi imala dugotrajne pozitivne efekte.

Ipak, kako su navele, problem „kolektivne akcije“ na Balkanu, odnosno nedostatka poverenja u mogućnost promene, što dovodi do razočaranosti u demokratski proces i manjka volje kod pojedinaca da deluju kako bi doveli do promena, možda nije u tolikoj meri nerešiv kao što su to ranija istraživanja ukazivala.

BiEPAG je zajednička inicijativa Evropskog fonda za Balkan (EFB) i Centra za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu (CSEES) sa ciljem promovisanja evropskih integracija Zapadnog Balkana i konsolidacije demokratskih i otvorenih zemalja u regionu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare