Analitičari o referendumu: Potencijal za promene ili mamac za opoziciju

Vesti 17. jan 202219:11 14 komentara

Rezultati referenduma pokazuju da postoji potencijal za promene ali i potencijalan mamac za opoziciju, kažu analitičari. Otvara se mogućnost i za dalje podele među opozicionim strankama i grupama, kao i mogućnost da taj potencijal ne iskoriste gložeći se međusobno. Vlast rezulate tumači više kao svoju pobedu a manje kao referendumsko rešavanje pitanja pravosuđa.

Povezane vesti:

Odgovor na referendumsko pitanje “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava?” ispao je, u postreferendumskim analizama, odgovor na jedno drugo pitanje: da li ste za vlast ili ste protiv.

Tako, pozitivan odgovor skoro 60 procenata izašlih premijerka Srbije tumači kao referendum o vlasti i pobedu Vlade i SNS-a.

„Pobedila je dvotrećinska većina u skupštini koja je ovo izgurala. Kada kažem pobedili, ja mislim da je to takođe pobeda vlade. Vlada se borila za ovo“, rekla je Brnabić.

Deo opozicije, tačnije Dveri, Zavetnici i Ne davimo Beograd, protestovali su ispred RIK-a, desni uz tvrdnju da je referndum pokraden a levi zbog nepravilnosti. Oba krila ističu pobedu „ne“ u najvećim gradovima u Srbiji.

„Njih je skoro milion koji su rekli ‘ne’ Aleksandru Vučiću i naredbi iz Brisela da se menja srpski Ustav. To vam je najveća opoziciona kolona formirana na srpskoj političkoj sceni u poslednjih deset godina“, smatra lider Dveri Boško Obradović.

„Uprkos velikim nepravilnostima i svemu lošem što se dešavalo na referendumu, ključna vest je da su gradovi kao što su Niš, Novi Sad i Beograd rekli ‘ne’ Vučićevim manipulacijama“, kaže Radomir Lazović iz Ne davimo Beogradu.

Procenat oniih koji su glasali „ne“ na referndumu pokazuje da postoji potencijal za premene, ali je veliko pitanje kako će se on iskoristiti.

“Referendum je bio vrsta švedskog stola. Od ovih rezultata svako uzima šta mu odgovara, i vlast i opozicija. Plašim se da će opozicija da se malo zaleti na neku vrstu mamca i da će biti osokoljena previše rezultatima koji potvrđuju ono što smo mi rekli u istraživanju. Oni zaista imaju prednost u Beogradu ali je pitanje hoće li moći tu prednost da artikulišu“, rekao je Zoran Panović iz Demostata.

„Moraju, ne da se otvaraju novi ratovi u opoziciji, nego da se zakopavaju ratne sekire i da se nađe makar jedan zajednički imenitelj, koji bi eventualno u budućnosti doveo do političke promene, makar na nivou glavnog grada“, kazao je politikolog Boban Stojanović.

Ono što je referendum takođe pokazao je da opozicione partije nemaju resurse da kontroliušu sva biračka mesta. Panović upozorava da je rešavanje tog pitanje najhitnija stvar koju opozicija treba da reši do aprilskih izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare