Brnabić u Kosovskoj Mitrovici: Želim da pošaljem jasnu i jednostavnu poruku mira

Kossev

"Danas želim da sa Kosova i Metohije pošaljem jasnu i jednostavnu poruku mira, stabilnosti i tolerancije, i ponovim poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM", izjavila je premijerka Ana Brnabić u prvom obraćanju građanima u Kosovskoj Mitrovici. U sklopu posete Кosovu i Metohiji, predsednica Vlade i ostali članovi delegacije obišli su Кosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u jednodnevnoj poseti severu Kosova. Brnabić je oko 11 sati stigla u Kosovsku Mitrovicu, u prvi multimedijalni centar na severu KiM.

POVEZANE VESTI

Brnabić je poručila da „ćemo nastaviti da se borimo za naš narod, njegovo dostojanstvo, i da i ovde na KiM vidimo prosperitet i sve bolji kvalitet života“.

Najavila je da je sledeća tema na „agendi“, koju će ponavljati svuda gde ide, od Kosovske Mitrovice preko Brisela, Berlina i Londona do Moskve i Pekinga, Abu Dabija i Dubaija – formiranje Zajednice srpskih opština.

„To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svakoga dana“, poručila je Brnabić.

Dodala je da joj je posebno važno što se na KiM nalazi u ovako teškom i kompleksnom trenutku, ali „zadovoljna što smo, i posle poslednjih provokacija 31. jula, uspeli da sačuvamo mir“.

„Interes Srbije i srpskog naroda jeste mir i stabilnost“, poručila je Brnabić okupljenima ispred zgrade Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici, što je i prva institucija koju je posetila po dolasku na KiM.

„U poslednjih nekoliko godina investirali smo više nego u poslednjih 40 godina – ova zgrada je jedan pokazatelj toga i drago mi je da sam upravo tu otpočela posetu, jer tako ja vidim prosperitet naše zemlje i naroda – ne da zaostajemo sa svetom, već da vodimo bitku u korišćenju saveremenih tehnologija“, rekla je Brnabić.

Dodala je da joj je posebno važno da se, uz podršku Kancelarija za KiM i za IT i eUpravu u Mitrovici, kao i u Gračanici, napravi centar gde će deca moći da uče programiranje i savremene tehnologije.

„Ako obezbedimo mir i stabilnsot, to (nove tehnologije) će napraviti prosperitet i doprineti da porodice ostaju i da vide kontinuiran rast plata i penzija. Za mene je ovo mesto koje pokazuje da Vlada ne želi da ljudi sa KiM zaostaju za progresom koji imamo u centralnoj Srbiji“, rekla je ispred zgrade Multimedijalnog centra.

Kossev

Brnabić je u multimedijalni centar stigla u pratnji direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petra Petkovića. Kako je javio reporter N1, njih su dočekali građani sa transparentima podrške.

U multimedijalnom centru su i lideri Srpske liste, direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, kao i predsednici opština sa severa.

Što se tiče bezbednosnih mera, one su podignute na najviši nivo, reporter N1 javlja da je primetan veliki broj policijskih vozila na putu od Jarinja do Mitrovice, a prisutni su i pripadnici Kfora.

Pri dolasku u Mitrovicu srpsku premijerku pratio je veliki broj službenih vozila pod rotacijom, na kojima su državni simboli na tablicama prelepljeni nalepnicama, osim onih sa oznakama RKS, javio je KoSSev.

Na gotovo svakom uličnom svetlu viori se srpska zastava, a pojedini prisutni uz zastave drže i transparente sa porukama dobrodošlice: „Mi imamo jednu premijerku, Anu Brnabić“, „Naša Premijerka Ana Brnabić“, „Neka svako zna da je jedna premijerka Ana“, „Dobrodošli na svetu srpsku zemlju Kosovo i Metohiju“ i ostalo.

N1

Iako se srpska premijerka prethodnih dana našla na meti kritika, jer u sklopu svoje posete nije planirala odlazak u opštine južno od Ibra gde živi većinski srpsko stanovništvo, jedna od poruka na transparentima glasi i: „Centralno Kosovo, Pomoravlje, Metohija i Štrpce – Uvek uz Vladu Republike Srbije i predsednika A. Vučića!“, javio je KoSSev.

Duž ulice u špaliru u belim majcama, raspoređeni su mladići.

Različite usluge u Interaktivnom multimedijalnom centru

Premijerka Srbije, direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković obišli su zgradu interaktivnog multimedijalnog centra u Кosovskoj Mitrovici.

Gradnju i opremljanje tog centra, kakav je otvoren u Gračanici, finansirali su kabinet predsednice Vlade, Кancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Кancelariji za Кosovo i Metohiju.

Centri imaju multifunkcionalni karakter i omogućavaju digitalnu edukaciju mladih, korišćenje postojećih softverskih rešenja eUprave i razvoj novih, implementaciju elektronske arhive, produkciju programskih sadržaja i mnoge druge digitalne sadržaje.

Postojanje IT centara u Кosovskoj Mitrovici i Gračanici, koji su brzim internet linkovima povezani sa Državnim data centrima u Кragujevcu i Beogradu, omogućavaju i implementaciju različitih usluga eUprave, kao što su elektronske matične knjige ili usluga „Bebo, dobro došla na svet“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Dodaje se da će razvojem projekta eBiblioteka biti omogućeno studentima u Pokrajini da dođu do literature koja im je potrebna u digitalnom formatua, a u okviru centara radiće se na izradi internet portala, koji bi služio za digitalizaciju i promociju srpske kulturne baštine na Кosovu i Metohiji.

IT centar u Gračanici se nalazi u okviru novoizgrađene Narodne biblioteke Gračanica, dok se u okviru zgrade IT centra u Кosovskoj Mitrovici nalaze i Muzej grada Кosovske Mitrovice, Gradska biblioteka i Кulturni centar „Dragica Žarković“.

U sklopu posete Кosovu i Metohiji, predsednica Vlade i ostali članovi delegacije obišli su Кosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare