Ana Banko: Dve do tri nedelje nakon treće doze nagli pad broja novozaraženih

Vesti 19. sep 202112:49 175 komentara
N1

Virusološkinja Ana Banko izjavila je za Radio-televiziju Srbije da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih i onih koji su preležali koronavirus opada nakon šest meseci, ali i da dve do tri nedelje nakon treće doze počinje nagli pad broja novozaraženih.

Povezane vesti:

„Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće (buster) doze počinje nagli pad broja novozaraženih. Dakle, oni su dokazali da imunitet ne traje dugo, ali su isto tako dokazali, naročito u populaciji nakon 50 godina da je buster doza neophodna kako bi se kriva zapravo spustila“, rekla je Banko za RTS.

Ističe da to što imunitet ne traje dugo ne sme i ne treba da obeshrabri i da „moramo da radimo na tome da povećamo obuhvat vakcinacije“.

„Činjenica jeste da obuhvat vakcinacije mora da bude mnogo veći jer imunitet nakon preležane koronavirusne infekcije nije dugotrajan i to je u stvari najveći problem zašto i oni koji su prirodno preležali infekciju ponovo je dobijaju, a to se ovde dešava i sa vakcinisanim“, objašnjava ona.

Dodala je da delta soj koronavirusa „probija imunitet“ i da se preventivne mere ne poštuju dovoljno.

Navodi da je u bolnicama u ovom trenutku najviše nevakcinisanih i među mlađom populacijom i onih starijih koji nisu primili treću dozu.

„Nije kasno za naredne talase da se imunizacija u masovnom obliku počne sada. Ona je u ovom trenutku kasna za sve one živote koji su, nažalost, izgubljeni među mladima zato što nisu vakcinisani. Dakle, nije kasno za sve naredne talase da ta imunizacija krene u ovom trenutku“, poručila je Banko.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare